Шеф Петър Великов изненадва с нови сезонни авторски предложения в ресторант 888 Taste Show Asian Cuisine – мястото, на което всеки един футболен запалянко може, докато хапва вкусно, да гледа мачовете от Европейското първенство по футбол, предаде репортер на БГНЕС.
В своето авторско лятно меню шеф Великов включва два вида салати, пет предястия, осем суши предложения, четири основни ястия и десерт. Освен месни, в сезонното меню са включени и веган предложения.
„Има много интересни предложения. Заложили сме на много свежи неща, които ще възбудят апетита на всеки един не само запалянко на футболните срещи, но и като цяло“, каза пред БГНЕС шеф Великов, който използва свежи продукти, типични за лятото.
Продуктите в ресторант 888 Taste Show Asian Cuisine се набавят посредством голяма мрежа дистрибутори. „Свежите продукти са постоянна част от нашата кухня, защото много държим нещата да се свежи, приготвени днес, приготвени сега – синонимът на успеха общо взето“, заяви шеф Великов.
Шеф Великов приготви пред екипа на БГНЕС и няколко от топ предложенията в сезонното авторско меню.
Несъмнено царят на предястията е тартарът с пресен тон, маринована сьомга и пъдпъдъче яйце – изключително интересно и свежо предложение, което няма да ви остави безразлични и би се харесало на всеки.
И тъй като храната не само трябва да изглежда добре, но и да е вкусна, шеф Великов използва в ястията си един много интересен и вкусен сос, вдъхновен от Перу, наречен „Tigre de leche“, или „Кръвта на тигъра“. Той, обаче, го е пречупил през своята призма, направил го е с авокадо, след което го трансформира в мус и именно така го влага в сезонните предложения.
В тартара от риби шеф Великов включва пресен тон, прясна сьомга и маринова сьомга, авокадо, краставица, сусамово олио и соев сос. А за завършек върху тартара се чуква едно пъдпъдъче яйце и се декорира с микрограх.
„Получава се една меко казано симфония от вкусове. За летния сезон е нещо наистина невероятно. Просто трябва да дойдете да се насладите на това чудо – дали е по време на мач, или на чаша вино, няма голямо значение“, обърна се той към гастрономите и футболните фенове.
От предястията шеф Великов показа и пушена скумрия с манго, полята с уафу сос и авокадо мус, след което приготви и основно ястия, а именно неустоимия дует между запечена сьомга и телешко филе „Black Angus“ с гъби шимеджи, шийтаке и чушка, овкусени със сол и пипер.
Шеф Великов добавя и Чимичури масло, което си правят на място в ресторанта. „В Чимичури маслото има чушки халапеньо, кориандър, лайм, масло, както и още няколко типични продукта“, разкри той.
Ястието се поднася в керамична чиния, като върху канапе от гъби се поставят запечената сьомга, поръсена с кора от лайм, и телешкото бонфиле, върху което щедро се добавя Чимичури масло. Завършва се с мус Tigte de leche и малко свежи цветя в духа на лятото. „Нашето ястие за ценители и футболни фенове“, презентира шеф Великов.
Той издаде и има ли тайна съставка за постигането на уникалния вкус на ястията му. „Първо, трябва много да си запознат с продуктите, всеки един как се комбинира с друг и колкото повече навлизаш в материята, толкова по-интересни предложения могат да излязат от ръцете ти“, разкри шеф Великов.
А за любителите на азиатската кухня шеф Великов даде и една лесна рецепта, която всеки може да си приготви сам вкъщи. „Най-лесната рецепта може би е приготвянето на ориз със зеленчуци, соев сос, яйце“, заяви той, като уточни, че това е класическа рецепта, която не можеш да сбъркаш и е много лесна за приготвяне вкъщи.
В заключение шеф Великов покани всички почитатели на вкусната и свежа храна да опитат новото му авторско лятно меню и да се потопят в магията на Европейското първенство по футбол. | БГНЕС