Лидерите на ЕС се срещат, за да определят ръководните постове в блока

Лидерите се събират в Брюксел на 27 юни, за да се договорят за висшите длъжности начело на ЕС. Това се случва броени дни преди изборите във Франция, които могат да бъдат решаващи за целия блок.

Ключовите лидери вече сключиха споразумение за трите най-висши поста в ЕС, като почти сигурно Урсула фон дер Лайен ще бъде преизбрана на ръководния пост в Европейската комисия (ЕК). 
В навечерието на двудневната среща на върха пожелал анонимност европейски дипломат обобщи настроението в Брюксел, като заяви, че сега изглежда, че "пътят е право напред" към постигане на споразумение. 
Но това не изключва напълно възможността за изненади. Лидерът на италианската крайна десница Джорджа Мелони и унгарският премиер Виктор Орбан изразиха възмущението си, че са оставени настрана.
Това е така, защото в предложеното споразумение се разпределят постовете между доминиращата Европейска народна партия (ЕНП), социалистите и демократите (С&Д) и либералната партия "Обнови Европа".
Бившият португалски министър-председател Антонио Коста от С&Д ще заеме поста председател на Европейския съвет, а Кая Калас, настоящ премиер на Естония, ще бъде върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика.
На фона на предсрочните избори във Франция, които се очаква да бъдат спечелени от крайната десница, се забелязва нетърпение да се реши въпросът с важните места в ЕС.
Като оставим настрана висшите места, срещата на върха ще засегне геополитическите предизвикателства пред блока. На първо място това ще бъде войната в Украйна, чийто президент Володимир Зеленски ще участва в срещата, за да подпише споразумение за дългосрочни ангажименти за сигурност на Киев.
Освен това лидерите трябва да подпишат "стратегическа програма", очертаваща приоритетите на блока, която длъжностните лица обмислят от седмици - замислена като пътна карта за новото ръководство.
Експертите предполагат, че отделянето на повече внимание на миграцията може да бъде един от начините да се успокои гневът на Мелони, която беше оставена настрана при обсъждането на висшите длъжности.
Сделката за висшите длъжности трябва да бъде подкрепена от 15 лидери на ЕС. 
Дотук всичко е лесно - на теория - тъй като центристките групи представляват лъвския пай от 27-те лидери.
Но същите имена се появиха и по време на първата среща в Брюксел миналата седмица, а лидерите не успяха да преминат финалната линия.
Най-яростно протестираше Мелони, която смята, че успехът на нейната група "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР) трябва да бъде взет под внимание.
Италианският премиер отново изля гнева си в реч пред парламента на 26 юни, обвинявайки неназованите лидери, че действат като "олигарси" и предават европейските граждани.
Мелони даде да се разбере, че иска влиятелна роля за Италия - като се започне със заместник-председателско място в следващата Европейска комисия с право на глас по отношение на промишлеността и селското стопанство.
Унгарският Орбан също се изказа против центристкото споразумение, като заяви, че "вместо приобщаване, то посява семената на разделението". 
Дори и центристите да са в силна позиция обаче, дипломатите заявиха, че има малко желание за прокарване на споразумение за висшите длъжности без по-широк консенсус - особено след като Фон дер Лайен все още е изправена пред напрегнато гласуване в ЕП за нейната кандидатура в края на юли. | БГНЕС 
--------- 
Ема Чарлтън, АФП 

Последвайте ни и в google news бутон