Кузман Илиев: Трябва да спрем да теглим дълг

Трябва да спрем да теглим дълг, държавата да се прибере, да влезе в 20-30% като разходи и да започнем да трупаме спестявания.

Растеж не става с потребление, растеж става с отказ от потребление, със спестяване и инвестиции. Ето тук е най-големият залог за политиците навсякъде, на всяко едно равнище – наднационално и национално.

Това каза икономическият и политически анализатор Кузман Илиев, предаде репортер на БГНЕС.

"Сега не е на дневен ред да говорим за еврозоната. Първо, не отговаряме на критериите. Второ, заради войната в Украйна в цяла Европа имаме условия да се появяват едни националистически организации, които набират скорост", подчерта Кузман Илиев, като даде примери с Швеция и Италия.

Според икономическия анализатор проблемът е, че е нарушено едно свещено правило, а именно да не задлъжняваме. "Заради голямото задлъжняване ние сме фалирали няколко пъти в новата ни история. Знаем от 20 години, че това не е добре", заяви той.

Кузман Илиев посочи, че имаме валутен борд, който почти навсякъде е фалирал много тежко, за разлика от България, където си свърши работата в края на 1990-те. Но икономистът е категоричен, че валутен борд съществува тогава, когато правителствата са разумни в разходите и когато не харчат прекомерно. Той заяви, че в момента страната ни харчи здраво, както и че разходите нарастват.

"Виждаме едно сериозно задлъжняване, което е един огромен риск за нашата валутна стабилност", добави икономическият експерт.

Най-голямата опасност, която Илиев вижда в дългосрочен план, е не просто дефицитът, а разходите на правителството като дял от Брутния вътрешен продукт, които по думите му вече са 45%. "Когато половината от това, което се произвежда в икономиката, се харчи политически, а не е оставен по-голям дял от икономиката на частния сектор, това се нарича социализъм. В един момент започва да има и повече корупция, започва едно задлъжняване", обясни той.

"Социализмът не работи в Русия, няма да работи и в Европейския съюз, няма да работи и в България", категоричен е икономическият анализатор.

Според него по отношение на това какво трябва да се направи с инфлацията в Европа, и по-конкретно в ЕС и в ЕЦБ, е лихвите да са над инфлацията, т.е. да имаме положителна реална лихва. Илиев уточни, че ние от 10-15 години забравихме какво е положителна лихва и допълни, че дори в учебниците това го няма, "ние направихме феномен".

Той обаче е категоричен, че вдигането на лихвите няма да изчисти грешките, а ще спука балоните, но трябва да се случи в някакъв такъв процес. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон