Кулминация на тържествата, посветени на маслодайната роза

Днес в Казанлък е кулминацията на Празника на розата.

Тържествата, посветени на маслодайната роза, прославила България по целия свят, са със 121 -годишна традиция. Празникът на розата всяка година се провежда, когато започне да цъфти розата – Роза Дамасцена, предаде БГНЕС.

Маслодайната роза заема важно място в историята на Казанлъшкия край. Тя е донесена преди три столетия от Близкия изток и оттогава става неотменна част от бита на местното население, а розопроизводството се превръща в основен поминък.

Всяка пролет се събуждат хиляди розови цветове, които са станали символ на обаяние и красота, носят радост и мечти. Заради красотата на цъфналите розови градини и благоуханията, които се стелят над тях, долината в която расте маслодайната роза, се нарича Долина на розите. Традиционно празникът започна с ритуалите "Розобер" и Розоварене" и продължава с празнично шествие по улиците на града–пъстроцветно, емоционално, най-големият уличен карнавал в България. В него вземат участие над 5000 дефилиращи, които показват живота на Казанлък, емоцията по розобер и най-вече символа на България и Казанлък – розата! | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон