Kучетата се разплакват щом видят стопаните си

Собствениците на кучета познават чистата радост от това да се приберат у дома след дълго пътуване и да бъдат посрещнати от своя любимец, който маха с опашка, скача неконтролируемо и ближе лицето си.

Според ново проучване, публикувано в списанието Current Biology, тези развълнувани кучета може да хвърлят не само козина по дрехите ви - те може да се просълзяват.

"Никога не бяхме чували за откритието, че животните проливат сълзи в радостни ситуации, като например събирането със стопаните им", казва Такефуми Кикусуи, един от авторите на изследването, което той нарича "първо в света".

Учените измерват количеството сълзи в очите на кучетата с широко използвания тест на Ширмер, който се състои в поставяне на специализирана лента под клепачите. За да получат базови данни, те провеждат теста на кучета по време на нормално общуване със собственика им.

Когато кучетата се събрали отново със стопаните си след пет до седем часа раздяла, те "значително" увеличили производството на сълзи през следващите пет минути, установили изследователите.

Те също така открили, че обемът на сълзите на кучетата е бил по-голям, когато те са се събрали със собственика си, в сравнение с други хора, които кучето познава.

Според изследователите тази реакция на сълзене вероятно е свързана с освобождаването на окситоцин, наричан "хормон на любовта", поради връзката му с изграждането на връзка.

След това учените се опитали да проверят дали сълзите могат да имат емоционално въздействие върху собствениците. За тази цел те помолили собствениците да класират различни снимки на кучетата си със и без изкуствени сълзи според това колко много искат да се грижат за тях.

"Снимките на кучета с изкуствени сълзи бяха класирани значително по-високо от нормалните снимки на кучета без сълзи", пише японският изследователски екип.

"Възможно е кучетата, които показват сълзящи очи по време на взаимодействие със собственика, да бъдат обгрижвани повече от него", изказва хипотезата Кикусуи.

При хората, отбелязват авторите, бебетата споделят негативните си чувства чрез плач, което води до повече грижи от страна на родителите.

Доместицирани от хората както никое друго животно, кучетата с течение на времето са развили специфични умения за общуване. Доказано е, че контактът с очите играе роля при формирането на връзката между кучето и неговия стопанин.

В бъдещи проучвания изследователите биха искали да проверят дали кучетата по подобен начин произвеждат сълзи, когато се срещат с други кучешки приятели. /БГНЕС, АФП

Последвайте ни и в google news бутон