Кучетата могат да разпознаят дали хората са стресирани

Независимо дали става въпрос за сложна математическа задача или неочаквана лоша новина, ежедневието ни е изпълнено със стресови преживявания. Сега изследователи са установили, че хората произвеждат различна миризма, когато са под напрежение - и кучетата могат да я открият, съобщава „Гардиън“.

Въпреки че предишни проучвания предполагаха, че кучетата могат да улавят човешките емоции, вероятно чрез миризмата, оставаше въпросът дали те могат да откриват стреса и дали това може да стане чрез миризмата.

"Това проучване категорично доказа, че когато хората реагират на стрес, техният миризмен профил се променя", казва Клара Уилсън, докторант в Кралския университет в Белфаст и главен автор на изследването.

Уилсън добави, че резултатите могат да се окажат полезни при обучението на служебни кучета, като например тези, които подпомагат хора с посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

"Те често се обучават чрез гледане към някого, който се гърчи на пода или започва да се самонаранява", каза Уилсън.

Според нея последното проучване предлага още един потенциален сигнал.

"Определено има компонент на миризмата и това може да е ценно при обучението на тези кучета в допълнение към всички визуални неща", каза Уилсън.

В списание „Plos One“ Уилсън и колегите ѝ съобщават как са конструирали поставка с три контейнера, всеки от които е покрит с перфориран капак. Изследователите съобщават, че са успели да обучат четири кучета да посочват контейнера, в който се намира конкретна проба от дъх и пот, дори когато подреждането е включвало неизползвана марля, проби от друг човек или проби от същия човек, взети по различно време на деня.

След като екипът е сигурен, че кучетата са разбрали задачата, те са насочени към проби от дъх и пот, събрани от 36 души, на които е наредено да броят наобратно от 9000, прескачайки по 17 числа. Участниците съобщават, че се чувстват стресирани от задачата, а при 27-те, които я изпълняват в лабораторията, кръвното налягане и сърдечният им ритъм се повишават. Кучетата били научени да избират пробите, взети непосредствено след изпълнението на задачата, от редица, която включвала два контейнера с неизползвана марля. След това изследователите проверяват дали кучетата могат да направят същото, когато подреждането включва не само неизползвана марля, но и проби, взети от същия участник непосредствено преди задачата, когато той е бил по-спокоен. Всеки набор от проби бил показан на едно куче в рамките на 20 опита. Резултатите разкриват, че кучетата са избрали "стресираната" проба в 675 от общо 720 опита.

"Беше доста удивително да ги видя как толкова уверено ми казват "не, тези две неща определено миришат различно", казва Уилсън.

Макар и да не е ясно какви химикали са уловили кучетата, проучването показва, че хората произвеждат различна миризма, когато са стресирани - потвърждавайки предишни изследвания, в които са използвани инструменти за анализ на пробите.

Уилсън добави, че макар кучетата да са били обучени да различават различни проби, възможно е дори необучени домашни кучета да открият промени в миризмата, когато човек е стресиран.

Клер Гест, съосновател и главен научен ръководител на благотворителната организация Medical Detection Dogs, която не е участвала в изследването, заяви, че кучетата за медицинска помощ са обучени да предупреждават хора със сложни здравословни състояния, когато има опасност от потенциално животозастрашаващо медицинско събитие, като откриват промени в миризмата им.

"Смята се, че някои от тези състояния се дължат на промяна в нивата на хормоните, така че не сме изненадани да научим, че кучетата могат да откриват кога хората изпитват стрес, тъй като той също може да бъде свързан с хормонални колебания", каза тя. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон