Кремъл: Франция явно търси пряка роля в конфликта в Украйна

„Неотдавнашните изявления на френския президент Еманюел Макрон разпалват напрежението в Европа и показват, че той подготвя Франция за пряка роля в конфликта в Украйна“.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП.

На 6 юни френският лидер обеща да прехвърли изтребители Mirage-200 на страната и да помогне за обучението на украински пилоти.

"Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за киевския режим и декларира готовност за пряко участие на Франция във военния конфликт", посочи Песков.

"Смятаме, че тези изявления са много, много провокативни, разпалват напрежението на континента и не допринасят за нищо положително", каза той в кулоарите на Петербургския международен икономически форум.

Макрон отказва да изключи възможността за разполагане на войски в Украйна, въпреки нежеланието на други членове на НАТО и яростното осъждане от страна на Москва.

В момента Франция официално няма военен персонал, който да оказва помощ или да обучава украинските сили в Украйна, но миналата седмица Киев съобщи, че "води разговори" с Париж по този въпрос.

Русия предупреди, че ще счита всички чуждестранни инструктори, изпратени в Украйна, за "легитимна цел" за удари. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон