Крал Чарлз III: Народите трябва да се обединят пред лицето на тиранията

Британският крал Чарлз III призова за единство по време на честването на „Денят Д“ във Франция.

Днес се навършват 80 години от съюзническия десант в Нормандия, един от ключовите моменти променили изхода на Втората световна война.

Във френския град Вер-сюр-Мер британският монарх отдаде почит на загиналите съюзнически войници, на френските цивилни граждани, които са загубили живота си, и на смелостта на членовете на френската съпротива.

"С най-дълбоко чувство на благодарност си спомняме за тях и за всички, които са служили в този критичен момент", каза той.

"Припомняме си урока, който идва при нас отново и отново през десетилетията: Свободните нации трябва да се обединят, за да се противопоставят на тиранията. Нека се молим никога повече да не се налага да се правят подобни жертви", допълни крал Чарлз ІІІ.

Той заяви, че за него е било чест да се срещне с толкова много ветерани през годините и да чуе техните свидетелства, докато са били все още живи.

"Нашата способност да се учим от техните истории от първа ръка намалява. Но задължението ни да ги помним, това, за което са се борили, и това, което са постигнали за всички нас, никога не може да намалее", подчерта Крал Чарлз III.

Той отдаде почит на това, което нарече "най-голямата трагедия на десанта: невъобразимия брой цивилни граждани, загинали в тази съвместна битка за свобода", но също така приветства "невероятната смелост и саможертва на мъжете и жените от френската съпротива". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон