Контролната комисия на БСП: Корнелия Нинова няма право на друг мандат начело на партията

Корнелия Петрова Нинова не може да бъде избирана за трети път начело на БСП. Това реши Контролната комисия на партията, съобщиха от пресцентъра й.

Всеки социалист, който е бил или е председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и на БСП, както и на ОбКК, РКК, ГКК и ОПКК два последователни пълни мандата, вторият от който към началото на отчетно-изборната кампания 2024 г., не може да бъде избиран отново на същата позиция в отчети и избори 2024 г.

Това реши на свое заседание на "Позитано" 20 в условия на наличен кворум и в присъствието на 18 от 31 членове Общопартийната контролна комисия на БСП.

В тази връзка, Корнелия Петрова Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова. Това реши още комисията с пълно единодушие, без гласове „против“ или „въздържал се“.

ОПКК напомня още, че 2 последователни пълни мандата е императивна норма, при която няма варианти за алтернативно тълкуване и поведение. Решението на ОПКК ще бъде изпратено до всички социалисти в страната, като заедно с мотивите си то е задължително за изпълнение.

Комисията е решила още и че решението за налагане на предсрочен отчетно-изборен цикъл в Градската организация на БСП в София е взето без кворум на Националния съвет и е нелегитимно. Това означава, че председател на БСП - София отново е Иван Таков, а съставът на Градския съвет - колективния ръководен орган в София, както и преседателите на 24-те районни организаци остават същите от преди нелегитимно взетото решение на Националния съвет. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон