Кокошките се изчервяват, когато са развълнувани или уплашени

Някога се е смятало, че изчервяването е „най-специфичното и най-човешкото от всички изражения“, както казва Чарлз Дарвин, но ново проучване установи, че кокошките споделят тази особеност и също могат да изразят страха или вълнението си по този начин.

„Нашето изследване показва, че домашните кокошки са чувствителни и имат много фини начини да изразяват емоциите си“, заяви пред Си Ен Ен съавторът на изследването Алин Бертин, изследовател в Националния институт за селскостопански изследвания.

Заедно с изследователи от няколко френски института и университета в Тур, проучването на Бертин установява, че кокошките надуват перата на главата си, когато са доволни и спокойни, и че изчервяването за няколко секунди показва реакция на вълнение - в положителни ситуации като очакване да се хранят с червеи - както и в страшни ситуации, като например да бъдат заловени.

„При хората изчервяването често се свързва със срам или притеснение, но се появява и при изразяването на редица емоции като гняв или радост“, допълва Бертин. „Въпреки че емоциите на пилетата не са пряко сравними с тези, изпитвани от хората, ние показахме, че те също се изчервяват в рамките на секунди по време на силни емоции.“

Изразяването на слабо зачервяване и пухкави пера на главата подсказва, че кокошките са спокойни и сигурни, предоставяйки знания, които могат да се използват за оценка на тяхното благосъстояние, заключава изследването, публикувано в списание Plos One.

Макар че лицевите изражения са изследвани при редица други бозайници, като кучета, коне, прасета и мишки, те не са толкова широко проучени при птиците.

За да разберат как кокошките изразяват видимо емоциите си, изследователите прекарват четири седмици във френска ферма, наблюдавайки 17 кокошки от две различни породи, казва Бертин, като заснемат рутинното им поведение и реакциите им на различни стимули.

Всяка от тях има свои собствени странности и индивидуалности - някои „се стряскат много лесно при най-малкия шум, докато други реагират много по-слабо“, каза Бертин и добави, че тези индивидуални различия са област за по-нататъшно проучване.

За да направят по-общите си изводи, изследователите извличат изображения от всеки две секунди от филма и избират такива, на които кокошката е в профил, за да я проучат най-добре.

Въпреки че в това изследване учените не успяха да обяснят механизма, по който кокошките се изчервяват, те стигнаха до заключението, че бузите и ушните миди разкриват в по-голяма степен емоциите на птиците, отколкото гребенът или кичурите.

Изследователите признават ограниченията на заключението си - а именно, че заснемането на кокошки в естествената им среда без контролиран източник на светлина може да затрудни точното определяне на специфичните промени в цвета, докато промяната на температурата също би могла да повлияе на промяната на цвета на кожата.

Въпреки това, за да се предпазят от това, изследователите анализират изображенията с помощта на инфрачервена термография, която не предизвиква същия ефект, което показва, че има малка промяна в температурата, а цветовете на изображенията са сравнително добре балансирани.

Разбира се, анализът на човешките, а още по-малко на животинските емоции, е субективен.

„Без език субективното преживяване остава недостъпно“, казва Бертин. Вместо това учените определят емоциите като „поведенчески, физиологични и когнитивни реакции на стимули от околната среда“, каза тя и измерват неща като сърдечен ритъм или наблюдават поведението на животните.

Въз основа на резултатите от това проучване Бертин се надява да проучи дали тези прояви на емоции са свързани със социалните взаимодействия на кокошките, както и какви са последиците за хуманното отношение към животните. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон