Киев поиска заседание на ООН след руската ракетна атака убила 31 души

Украйна поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 8 юли, след като руска ракетна атака уби 31 души, съобщи „Киев Индипендънт“.

"Трябва да потърсим отговорност от Русия за терора и от Путин за заповедите за нанасяне на удари", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 
Изявлението му дойде по време на съвместната пресконференция с полския премиер Доналд Туск във Варшава.
"Русия отговаря на всичко, което се опитваме да обсъдим с нея за мир, като атакува домове и болници", добави Зеленски. 
Най-малко 31 цивилни граждани са загинали, а над 100 са получили наранявания при последните атаки, които бяха насочени към градовете Киев, Днепър, Криви Рих, Славянск и Краматорск, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации.
Руските военни са използвали балистични ракети "Кинжал", както и крилати ракети Kh-101 и Kh-22, за да атакуват украинските градове.
Украйна призова за срещата, след като Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 юли.
Василий Небензя, пратеникът на Русия в ООН, заяви по-рано, че Украйна не е включена в дневния ред за този месец. 
"Можем само да принудим Русия към мир. Можем да го направим само заедно - всички в света, които наистина искат мир. Това изисква достатъчна подкрепа, достатъчна решителност и наистина съвместни действия, защитавайки се рамо до рамо ", каза Зеленски.
Болницата "Охматдиц", най-големият детски медицински център в Украйна, беше поразена от крилата ракета Х-101 по време на сутрешната руска атака.
По данни на Държавната служба за извънредни ситуации най-малко двама души са загинали в болницата, а 16 са ранени, включително 7 деца.
По време на отделна атака срещу Киев по-късно през деня отломки са ударили родилния дом "Исида", при което са загинали 7 души, а трима са били ранени, съобщи Главната прокуратура.
Нападението от 8 юли е най-смъртоносното от месеци насам, като броят на жертвите е сравним с масираните удари, нанесени от Русия през зимата. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон