Камери с изкуствен интелект на изпитание в Кан преди Олимпийските игри

Филмовият фестивал в Кан ще използва най-съвременна система за сигурност с изкуствен интелект.

По този начин ще бъде направена проверка дали технологията може да се приложи на Олимпийските игри в Париж два месеца по-късно, предаде АФП.

От 14 до 25 май на Лазурния бряг за фестивала пристигат около 40 000 посетители - и някои от най-големите световни филмови звезди.

Местните власти ще използват 17 експериментални камери, оборудвани с технология за изкуствен интелект, които трябва да „идентифицират събития или поведение, считани за подозрителни“, и да помагат за откриването на изоставени пакети, оръжия и хора в беда.

Според кмета Давид Лиснар кметството на Кан е поискало да ги внедри още през 2019 г., но е получило разрешение едва благодарение на промените в законите за наблюдение, въведени за Олимпийските игри, които стартират в Париж през юли.

Той заяви, че градът вече разполага с „най-гъстата мрежа за видеозащита във Франция“ с 884 камери, по една на всеки 84 жители.

Освен това Кан разполага с 462 бутона за спешни повиквания, разположени на обществени места и в сгради.

Имаше опасения, че мобилизацията за Олимпийските игри ще лиши фестивала от полицейски ресурси. Но властите в Париж заявиха, че изпращат около 400 служители по сигурността в допълнение към 200 полицаи и 66 агенти за наблюдение, които вече са в Кан.

Фестивалът разполага с още 400 охранители около главното място - Двореца на фестивалите. За сигурността ще допринесат и многото частни охранители, които работят на всички плажни партита, партита във вили и яхти. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон