Георги Георгиев: Кметът на Овча купел не е упражнил контрол, поредно безумие със застрояване

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев беше потърсен от граждани от район „Овча купел“, защото къщата им може да се срути всеки момент. Причината е строеж в съседния имот. Разрешението за него е издадено от кмета на “Овча купел” Ангел Стефанов и неговата администрация и е променяно два пъти, като и двата пъти е било за увеличение на етажите, предаде БГНЕС.

Потърпевшето семейство живее в "къща-близнак". След като районният кмет дава разрешение за строеж на съседите им, те разрушават своята част от къщата. При извършването на изкопни дейности при новото строителство е засегната съществуващата къща. Укрепването на направения изкоп не е било извършено по одобрения инвестиционен проект, в следствие на което, в жилищната сграда са се появили множество пукнатини. Текущият контрол на строежа, който е задължение на кмета на района не е бил ефективен, за да не се допуснат тези нарушения.

Такива са фактите. Сега пострадалото семейство очаква помощ от същия този кмет, който първоначално не е упражнил контрол.

В края на миналия месец обаче Ангел Стефанов стига по-далеч. Спокойно изпраща официално предписание до собствениците на увредената сграда, че домът им е застрашен от срутване и семейството трябва да се изнесе и да предприеме действия по укрепването на сградата.

Забележете! Не санкционира строителя, изкопал до основите на къщата, а дава указания на семейството, чиято къща е увредена, да си я оправи и междувременно да се изнесе.“, възмущава се председателят на СОС при посещението си на място.

Главният архитект на Столична община е изпратил експерти от Дирекция „Общински строителен контрол" за извършване на проверка за изясняване на случая. На районната администрация е разпоредено незабавно да спрат изпълнението на всички строителни дейности извън одобрения проект, както и да образуват административно-наказателно производство срещу строителя и строителния надзор.

„Настоял съм всеки ден да се извършват проверки на място от „Общински строителен контрол“ при главния архитект на София, защото просто вече нямаме доверие на районната администрация.

Задължаваме строителя незабавно да укрепи увредената сграда!“, допълва Георгиев. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон