Израел ще изпрати делегация за преговори за заложниците в Газа

Не беше посочено къде ще отиде делегацията и кога ще замине.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че се е съгласил да изпрати делегация за разговори за освобождаването на заложниците, заловени при атаките на 7 октомври.

В изявление, направено след телефонни разговори с президента на САЩ Джо Байдън, кабинетът на Нетаняху заяви: "Министър-председателят информира президента Байдън за решението си да изпрати делегация, която да продължи преговорите за освобождаване на заложниците", предаде АФП.

Не беше посочено къде ще отиде делегацията и кога ще замине.

Нетаняху свика заседание на кабинета си по сигурността, за да обсъди предложенията, изпратени от Хамас чрез катарски посредници, за прекратяване на конфликта в Газа, съобщават медиите.

Хамас поиска прекратяване на боевете и изтегляне на Израел като прелюдия към всяка сделка за заложници.

Израел контрира, че не може да има край на войната без освобождаване на заложниците в палестинската територия. Нетаняху също така многократно обеща, че кампанията в Газа няма да приключи, докато не бъдат унищожени военният и правителственият потенциал на Хамас.

Хамас заяви, че е изпратил нови "идеи" за потенциална сделка, а от офиса на Нетаняху заявиха, че правителството ги "оценява".

Катар, Египет и Съединените щати посредничат между двете страни, а източници, близки до техните усилия, заявиха, че през последните седмици е бил подновен стремежът за преодоляване на "пропастите" между враждуващите страни. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон