Израел отчете рекорден износ на военни продукти за 2023 г.

Износът на Израел в областта на отбраната през 2023 г. е рекорден за всички времена и възлиза на над 13 млрд. долара, според годишния доклад на на Министерството на отбраната.

Докладът показва, че 36% от всички сделки за износ на отбранителни продукти през 2023 г. са били свързани със системи за противовъздушна отбрана. Това е в сравнение с 19-те процента през предходната година. Други значими експортни стоки са радарни системи и системи за електронна война (11%), оборудване за стрелба и изстрелване (11%), безпилотни летателни апарати и авионика (9%) и боеприпаси и въоръжение (8%), съобщи „Хаарец“. 
През последните 5 години обхватът на израелския износ в областта на отбраната се е удвоил, а през последните 3 години всяка година е бил подобряван рекордът на износа. През 2023 г. почти половината от износа на отбранителни продукти (48%) ще бъде предназначен за страните от Азия и Тихоокеанския регион. 35% са за Европа, 9% за Северна Америка, 4% за Латинска Америка, 3% за страните, които са част от Абрахамското споразумение и 1% за страните в Африка. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон