Изменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Обикновено масовият цъфтеж на розите в Долината на розите е между 10 и 20 юни, или поне така е било от 1987 г. насам.

Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза в България. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите, което се дължи на изменението на климата, което доведе до по-топли и по-влажни пролети.

България е един от водещите световни производители на ароматно розово масло, което се използва и в козметичната индустрия.

Най-доброто розово масло се произвежда в централната Розова долина, където според историците розите са били култивирани като култури още от древна Тракия през 5-ти до 3-ти век пр. н. е.

Първата фабрика за масло е открита през 1820 г. в град Казанлък.

Процесът на производство на произвежданите в България от 2 до 3,5 тона розово масло годишно не е лесен. За един грам розово масло са нужни повече от 1000 розови листенца, които се берат ръка рано сутрин, тъй като съдържанието на етерично масло е най-високо около 7 сутринта.

Венчелистчетата се използват и за продукти, включително розова вода, розово сладко, розов чай ​​и дори розова ракия.

Качеството на венчелистчетата и маслото е силно зависимо от метеорологичните условия, като комбинацията от топлина и влажност е решаваща.

Заради неотдавнашната мека зима и много топъл март розите започнаха да цъфтят по-рано тази година.

Обикновено масовият цъфтеж на розите в Долината на розите е между 10 и 20 юни, или поне така е било от 1987 г. насам. /БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон