Избраха 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни.

Тогава ще бъден избран и нов български патриарх.

Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии.

В пет тура и след седем часа епархийските избиратели от Софийската митрополия избраха шестимата клирици: архимандрит Василий Савов - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Януарий - архиерейски наместник на Годечката духовна околия, отец Кирил Дидов - предстоятел на храма "Св. ап. Петър и Павел" в кв. "Разсадник" , отец Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия и отец Георги Паликарски от Дупнишката духовна околия.

Четиримата миряни, които ще представляват епархийските избиратели от Софийската митрополия по време на Патриаршеския събор в края на юни са Ангел Младенов, Даниел Николов, доц. Николай Янев и проф. Александър Омарчевски.

Според епархийската избирателка Лидия Банкова от Годечката духовна околия изборът е протекъл много добре:

"Факт е обаче, че ние сме 48 човека като избиратели, 47 са налични и участват в гласуването, и докато се мине през урните, докато се преброят гласовете, става много бавно. Но иначе всичко е нормално, без напрежение, без проблеми. Председател е дядо Григорий, който в момента оглавява както Светият синод, така и Софийската света митрополия." | БГНЕС, БНР

Последвайте ни и в google news бутон