Историческо откритие показва отношението на британците към Наполеон

Върху вратата на английски замък са открити над 50 гравюри от войници, което е „изумително откритие“. Някои от графитите изобразяват обесването на френския император Наполеон Бонапарт.

Вратата е открита съвсем наскоро в замъка Дувър, в югоизточна Англия, съобщи благотворителната организация English Heritage.

Смята се, че графитите върху вратата са дело на войници, живели в замъка между 1789 и 1855 г.

През 90-те години на XIX в. замъкът е ремонтиран поради заплахата от инвазия на Наполеон във Франция, като е превърнат от остаряващ средновековен замък в модерен военен гарнизон.

Между стените на замъка са вкарани хиляди войници. По едно и също време в големия външен ров на замъка шестима до дванадесет мъже охранявали кулата „Свети Йоан“, където е намерена вратата.

English Heritage предполага, че часове наред войниците може да са дялали вратата. Вероятно са създали нетрадиционното произведение на изкуството, използвайки ножове или вероятно щикове.

На вратата има поне девет илюстрации на обесени хора, като една такава гравюра показва обесването на мъж, облечен във военна униформа и с двукосместа шапка, за когото се смята, че може би е Наполеон.

Наполеон се обявява за император на Франция през 1804 г. и оказва трайно влияние върху страната като военен лидер и владетел, водейки войни срещу много от тогавашните европейски сили. След поражението си от британците в битката при Ватерло през 1815 г. той абдикира и е заточен на отдалечения остров Света Елена в южната част на Атлантическия океан, където умира през 1821 г.

На една от резбите е изобразен едномачтов ветроходен кораб, а на друга - чаша с вино със сложен кръст, което според English Heritage може да е „изображение на християнското свето причастие“.

Освен рисунки, графитите включват и писмени знаци, включително фамилните имена Даунам и Хупър, както и много инициали.

Върху вратата са изписани и три важни дати, съобщиха от English Heritage: 1789 г., годината на Френската революция; 1798 г., период на преустройство на замъка Дувър; и 1855 г., когато са планирани промени в кулата Сейнт Джон.

Пол Патисън, старши историк на недвижимото наследство на Англия, каза, че вратата е открита, след като някой се е изкачил по стълба до горния етаж на кулата Сейнт Джон.

„Да видиш тези забележителни резби на вратата беше изумително откритие. Тези графити дават уникален поглед към съзнанието на тези войници, особено в такъв напрегнат период от време“, каза Патисън.

„Това, което прави тази врата толкова необикновен обект, е, че тя е рядък и ценен пример за обикновен човек, който оставя своя отпечатък; независимо дали това е просто с цел да убие време или иска да бъде запомнен“, добави историкът.

Вратата ще бъде изложена в замъка Дувър през юли като част от завладяващо преживяване за посетителите, озаглавено „Замъкът Дувър под обсада“./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон