Ирландци и чехи се отправят към урните за европейските избори

Избирателите в Ирландия и Чешката република се отправят до урните, на втория ден от маратона на изборите за Европейски парламент, след като Нидерландия започна гласуването със силно представяне на крайната десница.

Партията на свободата (PVV) на антиимигрантския евроскептик Герт Вилдерс се очертава да получи сериозен тласък в бъдещия Европейски парламент, след като екзитполът ѝ отреди второ място със седем места.

Очаква се това да бъде само първият от поредицата успехи на крайно десните партии в целия ЕС, които според проучванията ще претендират за една четвърт от 720-те места.

Повечето от 27-те държави в Европейския съюз, включително Германия и Франция, ще гласуват в неделя, 9 юни. Общо 370 милиона души имат право на глас.

Гласуването се провежда в момент на голяма геополитическа нестабилност почти две години и половина след войната на Русия в Украйна, като се появиха предупреждения, че Кремъл провежда мащабна дезинформационна кампания.

Крайната десница се стреми да използва недоволството на гласоподавателите, уморени от поредица от кризи през последните пет години - от пандемията от Ковид до последиците от инвазията на Москва.

Перспективата за отклоняване вдясно разтревожи основните групи в Европейския парламент - консервативната Европейска народна партия (ЕНП) и левите Социалисти и демократи.

Те продължават да бъдат двата най-големи блока, но настоящият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е от ЕНП, може да се наложи да получи подкрепа от част от крайната десница, за да си осигури втори мандат.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че ЕС рискува да бъде „блокиран“ от голямото присъствие на крайната десница в Европейския парламент. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон