Хиляди протестираха срещу кабинета на Нетаняху в Йерусалим

Хиляди израелци протестираха срещу правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху заради войната в Газа и неуспеха на договорката за освобождаване на заложниците.

Протестите набират скорост, като всеки уикенд десетки хиляди излизат по улиците на най-големия израелски град Тел Авив. Този път обаче протестиращите се отправиха към Йерусалим, за да се съберат пред израелския парламент и резиденцията на Нетаняху, настоявайки за нови избори.

"Всяко действие, което той прави, е в посока на унищожаването на Израел. Той е отговорен за това, което се случи на 7 октомври", заяви 73-годишният пенсиониран строителен инженер Моше Сандарович пред АФП.

С барабани, клаксони и плакати с призиви за нови избори, хиляди стари и млади протестиращи призоваха за прекратяване на огъня, за да бъдат върнати у дома останалите заложници от Газа.

След речи на активисти, които се обръщаха към тълпата, протестиращите викаха "Всичките! Сега!", за да призоват за връщане на всички заложници, преди да запазят минута мълчание за тези, които са останали в контролираната от Хамас територия.

На 7 октомври бойците на Хамас заловиха 251 заложници. Според Израел 116 остават в Газа, включително 41, които армията смята са мъртви.

Атаката доведе до смъртта на 1194 души в Израел, предимно цивилни.

По данни на здравното министерство, контролирано от Хамас, при ответните бомбардировки и сухопътната офанзива в Газа са загинали 37 347 души. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон