Хакан Фидан: Членовете на НАТО трябва да спазват ангажимента за борба с тероризма

Фидан говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Полша Радослав Сикорски и министъра на външните работи на Румъния Луминика Одобеску след четвъртата среща на външните министри в рамките на процеса на тристранно сътрудничество Турция-Полша-Румъния, която се проведе в полската столица Варшава.

Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че не може да се постигне напредък с подход, който не включва сигурността на палестинците. "За да се сложи край на тази човешка трагедия в Газа, трябва да се установи постоянно прекратяване на огъня възможно най-скоро и страните да седнат на масата за преговори, а палестинските затворници да бъдат освободени", каза той.

Той заяви, че е обяснил на полския външен министър Сикорски и румънския външен министър Одобеску приоритетите и очакванията на Турция във връзка със срещата на върха на НАТО. Той заяви, че е обяснил на колегите си важността на изпълнението и следването на решенията, взети на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г.

Фидан каза по-специално: "Налагането на санкции една на друга от държавите членки на алианса е несъвместимо с духа на алианса. Санкциите, ограниченията и пречките между съюзниците, особено в отбранителната индустрия, трябва да бъдат напълно премахнати".

Той заяви, че ангажиментите, поети във Вилнюс, трябва да бъдат спазени. "Санкциите и ограниченията засягат не само съюзническата държава, която е подложена на тях. Тази аномалия значително намалява възпиращите и отбранителните способности на НАТО", добави министърът.

Турският външен министър подчерта, че на разговорите е обсъдена борбата с тероризма, като Турция очаква от НАТО да предприеме конкретни стъпки в тази насока, припомняйки, че Турция плаща висока цена в борбата с тероризма от много години.

Фидан заяви, че очакването съюзниците да подкрепят безусловно Турция в борбата срещу тероризма е естествено право на Анкара. Той изтъкна още: "Алиансът на НАТО изисква от всички членове да проявяват максимална солидарност помежду си по един изключително чувствителен въпрос, какъвто е борбата с тероризма".

Турският външен министър подчерта, че обещанията, дадени във връзка с борбата срещу тероризма, трябва да бъдат изпълнени до срещата на върха на НАТО във Вашингтон. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон