Горублянци питат СО: Дарихме ви земя за 200 млн. лв., къде са булевардите, училището и парковете

Защо дарихме земя на Столична община на стойност 200 милиона лева, ако няма да се започне веднага проектиране на булеварди, училище, детски градини и паркове?

Граждани на квартал "Горубляне" се събраха на протест пред Столична община (СО) днес, за да попитат местната власт какво се случва със земята, която е дарена за обществени цели. Гражданите се заканиха, че ще затварят Цариградско шосе всеки ден от месец юни.

"Защо дарихме земя на Столична община на стойност 200 милиона лева, ако няма да се започне веднага проектиране на булеварди, училище, детски градини и паркове?", питат протестиращите, дошли на "Московска" днес, предаде репортер на БГНЕС.

"Добър ден, кмете, селяните от "Горубляне" сме тук, защото вие не искаме да се видите с нас", заяви на мегафон Иван Димитров, един от организаторите на протеста. Той се обърна към Васил Терзиев с думите: "След срещата с вас на 15 март, изведнъж спря всякаква комуникация с вас".

Протестиращият е категоричен, че горублянци няма да дадат да се запуши кварталът им. "Не може срещу заплащане да запушвате нашия квартал. Не може по този начин да се управлява София. Строителните фирми ли ви управляват", каза още той и обвини столичния кмет, че прикрива много нарушения.

Димитров подчерта, че не е нормално до не се знае къде има общинска и държавна земя.

"Или обръщате внимание, или ние всички пишем жалби до прокуратурата", каза още той и обеща, ако няма чуваемост ще затворят и "Цариградско шосе".

Янита Тарабанова заяви, че искат възстановяване на комуникацията със СО.

"Ненормално е квартал в европейска столица да живее без канализация", категорична е тя.

Час по-късно председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров слезе при протестиращите и ги покани на среща.

Иван Димитров изрази мнение, че протестиращите ще управляват по-добре Столична община. По думите му на 15 март им е обещано, че общински имот декар и половина ще бъде заграден и когато могат ще направят детска площадка.

„На 15 март бяха поети ангажименти, че проектите за канализацията – казаха, че са готови, изработени, но не са съгласувани – да бъдат съгласувани до май месец“, допълни Янита Тарабанова.

След появата на председателя на СОС Цветомир Петров – Тарабанова се обърна към него и заяви: „Вие присъствахте, когато беше дадено обещанието, че до май месец проектите за канализация ще бъдат съгласувани. От един месец искаме среща с кмета Терзиев, искаме среща с главния архитект, искаме среща със заместник-кмета по строителство, който вие уволнихте, обаче, в крайна сметка има нов“.

Шефът на СОС отбеляза, че категорично това, че някой е уволнен, не може да спира даден проект.

„Искам да видя с какво мога да бъда полезен в тази посока“, каза той и покани протестиращите на среща. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон