Гл. комисар Джартов: Ситуацията с пожарите в страната е нормална

Ситуацията с пожарите от последната нощ е нормална. Това каза пред Нова тв директор на ГД „Пожарна безопасност и спасяване на населението” главен комисар Александър Джартов.

„За изминалото денонощие имаме общо 178 произшествия. От тях пожарите са 135. По-тежка беше ситуацията в Пазарджишко и в село Карабунар. Там имаше доста голям пожар. Използвахме 11 пожарни, доброволци, включително булдозери и хеликоптер на колегите от военновъздушните сили. Късно вечерта огънят беше ликвидиран”, коментира комисарят.

Попитан подават ли хората фалшиви сигнали за пожари, той каза следното:

„Те са по-скоро лъжливи .От началото на годината сме реагирали напочти 26 000 произшествия. От тях 1015 са лъжливи сигнали, което е около 5 %. Голяма част от тях не са злонамерени. В голяма част от случаите всъщност тези сигнали се дължат на това, че хората не могат да преценят обстановката”.

Александър Джартов призова хората да не подават сигнал, ако виждат пожар на километри от тях. По думите му така е възможно да заблудят пожарникарите. „Най-добре е да звъннат на 112, когато имат пряка видимост”, обясни той.

Над 90% от пожарите възникват вследствие на човешка дейност. На дежурство всеки ден има около 1000 и 1100 огнеборци. Предвижда се и закупуване на нова техника, поясни комисарят. До две години се очаква в страната ни да има 300 нови пожарни. Комисарят допълни, че български пожарникари продължават да помагат за овладяването на пожарите в Гърция. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон