Гл. комисар Джартов: Подготвени и обучени сме отлично, можем да помагаме и на други държави

Втората група от 20 български огнеборци се завърнаха в ранния след обяд днес от Гърция, където бяха на разположение на гръцките си колеги, гасили са четири пожара, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Групата бе дислоцирана в Солун в продължение на две седмици. На ГКПП „Кулата“ ги посрещна директорът на ГД ПБЗН гл. комисар Александър Джартов.

Днес посрещаме втората група от нашия модул, който беше предварително предислоциран в Гърция, и по-специално в Солун. Това е инициатива на Европейската комисия, в която ние участваме за втора поредна година“ каза гл. комисар Джартов.

Той допълни, че днес се прибират 20 пожарникари, на терен остават още 50, които бяха изпратени допълнително. Те ще се приберат, най-вероятно, на 5-и, в събота. Остават на остров Корфу, където ще продължат да подпомагат колегите от Гърция.

„Бих желал да благодаря на всички колеги, които бяха там – тоест на колегите, които днес посрещаме, затова, че те представиха на изключително ниво България. Да се знае, че ние имаме изключително добре подготвени пожарникари и сме способни да подпомагаме други държави.

Благодарности и за техните семейства, затова че проявяват разбиране и че толкова дълго време отсъстват от вкъщи“, завърши директорът на ГД ПБЗН.

„Аз лично бях през миналата година също по програмата на ЕК. Ситуацията в Гърция всяка година си е тежка сама по себе си. В момента, в областта на Солун, ситуацията беше сравнително спокойна. В Южните части на Гърция, както вие знаете, беше по-натоварено. Ние участвахме в ликвидирането на 4 пожара, съвместно с колегите от Гърция, те бяха обхванали предимно ниска растителност, маслинови насаждения. Колегите от гръцка страна реагираха изключително бързо и съвместно успяхме да ги потушим навреме. И гръцката и българската противопожарни служби са изключително добре подготвени, не мога да правя сравнение всички са достатъчно добре подготвени за справяне с подобен тип ситуации“, обясни пожарникарят от Пловдив Петър Петров.

„Работата с гръцките колеги беше изключително интересна, успяхме да се стиковаме с тях, там ситуацията наистина е много сериозна. Справят се, ние успяхме да им помогнем, смятам че се представихме на ниво Аз съм от Шумен, началникът групата също ми е съгражданин, бяхме заедно с колеги от Перник, Пазарджик, Пловдив, София“, допълни втори огнеборец./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон