Германия се отказа от контрола си над военновъздушна база в Нигер

Германия ще се откаже от контрола над военновъздушната си база в Нигер. Това се случи след като Берлин не успя да постигне споразумение с нигерийските власти относно правния имунитет на своя военен персонал, предаде ДПА.

Военновъздушната база в Ниамей, която е ключов фактор в усилията на Запада за ограничаване на тероризма в региона, ще бъде закрита на 31 август. Всички разположени там военнослужещи ще се завърнат в Германия.
"Проектоспоразумението, предадено ни от Нигер, не може да послужи като основа за преговори по споразумение за статут нито по отношение на неговия характер, нито по отношение на неговото съдържание", заявиха от германското министерство на отбраната. 
Имунитетът на германските войски не е гарантиран, а позициите на двете страни са далеч една от друга.
Преговорите за споразумение за статут са прекратени, а проектите за сътрудничество и обучение, предоставени от германските министерства на отбраната и на външните работи, вече няма да бъдат осъществявани.
Нигерската армия пое контрола над страната с преврат на 26 юли миналата година. Въпреки това германският министър на отбраната Борис Писториус подкрепи ограничено сътрудничество с превратаджиите при определени условия. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон