Френският Национален сбор очаква разгромна победа на изборите

Френския Национален сбор (RN) ще постигне отлични изборни резултати според последните социологически проучвания.

Два дни преди вота в неделя, 30 юни, две проучвания показаха, че антиимигрантската партия на Марин льо Пен непрекъснато увеличава преднината си в надпреварата, която води. Президентът Еманюел Макрон свика предсрочния вот преди почти три седмици след поражението на центристите му на изборите за Европейски парламент.

Официалната кампания за първия тур на вота приключва в полунощ, а утре, 29 юни, не е разрешена никаква политическа дейност. Кампанията ще бъде подновена на 1 юли за последните пет дни преди решаващия втори тур на вота (7 юли), на който партията може да поеме за първи път контрола върху правителството на Франция.

Според едно проучване на общественото мнение, направено за вестник Les Echos, RN ще спечели 37% от гласовете на избирателите. Друго проучване, направено за телевизия BFM, показва, че крайнодясната партия е на път да получи 260-295 места в 577-местния парламент, което ще ѝ осигури абсолютно мнозинство, съобщи "Гардиън".

Новият народен фронт (ННП), широк, но разединен ляв алианс, доминиран от "Непреклонна Франция" (НФ) на ветерана от радикалната левица Жан-Люк Меланшон, има 28%, а центристкият блок на Макрон, известен като "Заедно", - 20%.

Точните прогнози за местата са трудни, тъй като резултатът зависи от резултатите от втория тур в 577-те избирателни района на Франция, много от които могат да бъдат повлияни от тактически съюзи и оттегляния, целящи да блокират крайната десница.

"Разбира се, искам да избегна възможността крайностите, особено крайната десница, да спечелят", заяви министър-председателят Габриел Атал. Макрон, който нарече както левицата, така и десницата "крайни", предложи на срещата на върха на ЕС бъдещите депутати от "Заедно" да подкрепят умерените леви кандидати срещу крайнодесните.

Президентът също така разкритикува "арогантността" на крайната десница, като заяви, че тя "вече е разпределила всички работни места в правителството" и е поставила под въпрос конституционната му роля на главнокомандващ на армията. "Кои са те, за да обясняват какво трябва да пише в конституцията?", попита той.

Един нестабилен парламент, в който силите на Макрон са притиснати между два враждебни по-големи блока, би довел до почти сигурна безизходица, докато мнозинството на RN би осигурило напрегнато съжителство с партия, която е против президента по почти всички въпроси.

Льо Пен намекна за скандалите, които биха могли да възникнат. Тя заяви, че е "прерогатив на министър-председателя, а не на президента" да посочи следващия европейски комисар на Франция - в момента това е комисарят по вътрешните пазари Тиери Бретон.

Младият президент на RN, 28-годишният Жордан Бардела, посочи, че няма да заеме поста министър-председател, освен ако неговата партия, която смекчи някои от антиевропейските си позиции и обеща фискална отговорност, не спечели абсолютно мнозинство.

Партията обаче остава неясна относно цената на своите обещания, които включват намаляване на ДДС за всички видове енергия и в по-дългосрочен план - премахване на пенсионната реформа на Макрон, за да се върне възрастта за пенсиониране на 60-62 години и да се освободят всички лица под 30 години от данък върху доходите.

RN има за цел също така да отмени правото на всички бебета, родени във Франция, да бъдат французи, което почти сигурно ще бъде обявено за противоконституционно от Конституционния съвет на Франция, и да създаде "национална преференция" за някои социални плащания в нарушение на правилата на ЕС.

Анализатори твърдят, че крайнодясната партия се е възползвала от обществения гняв срещу Макрон, чиито про-бизнес реформи стимулираха икономиката. Според много избиратели обаче държавният глава е пренебрегнал опасенията им за цената на живота и влошаването на обществените услуги. Популярността му е толкова ниска, че съюзниците му предлагат той да се оттегли от кампанията.

По време на телевизионния дебат на 27 юни Бардела се опита да успокои избирателите относно външната политика на RN, като заяви, че "няма да позволи на руския империализъм да погълне съюзническа държава като Украйна" - въпреки че е против изпращането на ракети с далечен обсег на действие в Киев.

Председателят на RN определи за "напълно неверни" съобщенията във френските медии, че до 100 кандидати на RN, участващи в изборите, са били уличени в "расистки, антисемитски и хомофобски коментари" в миналото.

Отделно от това френският медиен надзорен орган Arcom предупреди една от водещите радиостанции в страната - Europe 1 - за двучасовото предизборно токшоу, представяно всяка сутрин по време на кампанията от противоречивия водещ Сирил Хануна.

Хануна, чието вечерно телевизионно предаване е глобено с общо 7,5 млн. евро от Arcom за нарушаване на правилата за политически баланс, наскоро каза на слушателите, че левият алианс на ННП се стреми към "унищожаване на републиката, страната и нашата цивилизация".

Регулаторният орган обясни, че предаването на Хануна систематично фаворизира RN и третира левите партии "по систематично критичен и злобен начин, с термини, които често са унизителни и скандални", което отразява "липсата на мярка и честност". І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон