ЕС подкрепя плана на Байдън за мирно споразумение в Газа

Европейският съюз напълно подкрепя всеобхватната пътна карта, предложена от президента на САЩ Джо Байдън за примирие в Ивицата Газа.

Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Франс 24.

„ЕС оценява решителните усилия на САЩ, Египет и Катар за улесняване на преговорите за прекратяване на войната между Израел и Хамас, като същевременно се гарантира сигурността на Израел, към която блокът остава напълно ангажиран“, каза Борел в писмено изявление.

Дипломатът посочи, че са били загубени твърде много цивилни животи.

"Спешно необходимо е да се гарантира защитата на цивилните, безусловното и незабавно освобождаване на всички заложници и да се увеличи потокът от така необходима хуманитарна помощ в Газа предвид задълбочаващата се хуманитарна криза", каза още Борел.

„Мирът и стабилността в Близкия изток са в интерес и на двата народа, на региона като цяло, както и на глобално ниво. ЕС призовава и двете страни да приемат и приложат трифазното предложение", добави върховният представител.

Президентът на САЩ Байдън предложи на 31 май план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, който предвижда три фази. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон