Две българки от партията на Льо Пен отиват на втори тур във Франция

Марин Льо Пен, Иванка Димитрова и Жордан Бардела

Две българки са част от листите на "Национален сбор" на Марин Льо Пен за парламентарните избори във Франция, предаде репортер на БГНЕС.

Славка Михайлова и Иванка Димитрова са се класирали за втори тур, който ще се проведе на 7 юли.

Михайлова получи 23,06 % в 1 окръг на департамента Ло и ще се изправи срещу кандидатите на левицата и управляващата партия в неделя. Тя работи като преводач в правосъдната система и в Министерството на финансите, като живее в съседния департамент Аверон, град Родез.

"Имам семейство в Ло, преди време живях там с приятели, но след като срещнах партньора си, реших да се установя с него в Аверон", обяснява тя. 58-годишна е. "Не се кандидатирам за лична слава или за да трупам дивиденти в политиката. Започвам тази битка за Франция, страната, която обичам", каза тя пред La Depeche.

Иванка Димитрова от своя страна се класира с 35,06% в 2 окръг на департамента Сен е Марн и също ще се изправи срещу кандидатите на другите две главни сили във Франция .

Тя живее във Франция от 34 години, като има и френско гражданство. Работила е дълги години в системата на образованието, а по-късно и като преводач на правосъдната система във Франция.

От няколко години се занимава по-активно с политическа дейност, като през 2022 г. разкрива, че се е включила в редиците на "Национален сбор", тъй като открива в принципите на партията своите собствени идеали. Не е усещала никакъв натиск като българка, която се кандидатира за депутат във Франция, тъй като французите са широко скроени хора и в парламента им има много хора с различен произход. Ще се радва да допринесе с каквото може за това трите й деца да живеят в нормални условия за живот.

БГНЕС припомня, че на 30 юни френската десница спечели първи тур на ключовите парламентарни избори, а центристките сили на президента Еманюел Макрон останаха едва трети след левицата. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон