ДПС е пред изключване от АЛДЕ

Генералният секретар на европейската либерална партия АЛДЕ Дидрик де Шетцен предупреди, че ДПС е заплашена от изключване, съобщи Euractiv.

"Свидетели сме на нарастваща загриженост. Загрижеността в АЛДЕ е за това накъде отива ръководството на ДПС. Това е страшно развитие и трябва да се третира много сериозно. Има риск, ако това продължи, да се стигне до ситуация, в която ДПС да понесе санкции", каза Шетцен, след като 4 други членки на групата настояха да бъде взето решение.

Генералният секретар не изключи да се стигне до изключване, ако Делян Пеевски се превърне в едноличен лидер на ДПС, тъй като той би могъл да завлече партията в грешна посока.

Четирите партии, които са взели отношение по въпроса са: Свободни демократи, австрийската НЕОС, Прогресивните словаци и нидерландската VVD.

"От изключително значение е да се направи честна оценка и избягване на подобни бъдещи събития по отношение на други партии, които членуват в АЛДЕ", написаха четирите парти.

Те добавиха, че ДПС се радва на голямо уважение в либералната група, тъй като в течение на времето се е доказала като надежден партньор с „ясна либерална идентичност“. Българският евродепутат Илхан Кючюк е един от тримата съпредседатели на АЛДЕ. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон