Десислава Атанасова: Опитите за спекулация с пътната настилка са дълбоко грешни

Считаме, че всички опити за политически инсинуации и внушения, че причината за инцидента е пътната настилка са дълбоко грешни. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на партията във връзка с трагедията с македонския автобус на магистрала "Струма", предаде репортер на БГНЕС.

Апелирам към всички политици, че изборите приключиха, а внушенията няма да върнат изгубените животи, добави Атанасова и призова: Сега е време за смирение.

„Трябва да припомним фактите на всички експерти, които се изказаха тази сутрин и на министрите, ръководители и отговорните институции. Участъкът от АМ „Струма“, където е катастрофирал е автобуса, реално е проектиран и строен между 2002-2004 по времето на Костадин Паскалев, регионален министър и тогавашен вицепремиер и Асен Гагаузов регионален министър от БСП. Строен е според тогавашното законодателство. Трябва да припомним, че нормите за проектиране на пътища и автомагистрали бяха осъвременени преди две години и то по немски образец. Старата наредба е от 1987 година, тоест участъкът е проектиран и строен по съветски тип. В съществуващата наредба не се допускат наклони и виражи, които са повече от шест градуса. Сега не би се построила по такъв начин. Вместо да се занимават с изборите на Радев, сегашното ръководство на министерството и всички агенции, да бяха подготвили републиканската пътна мрежа за зимния сезон“, заявиха от ГЕРБ.

От партията отправиха критики към министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

„От предишното ръководство на АПИ има задания и за укрепване, и за маркировката на участъка за 2021 година. Обръщам се към госпожа Комитова, която е министър от осем месеца. Последните месеци заданието за маркировката не е изпълнено от вашето министерство, вашата агенция по пътна инфраструктура, "Автомагистрали АД“, казаха още от ГЕРБ. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон