Десетки севернокорейски войници пресякоха за кратко границата с Юга

Десетки севернокорейски войници пресякоха за кратко силно укрепената граница с Юга и се оттеглиха след предупредителни изстрели, съобщиха военните от Сеул.

Експлозии на противопехотни мини са ранили войниците на Пхенян в района, предаде АФП.

Това е вторият подобен инцидент с участието на севернокорейски войски в рамките на две седмици. От Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул заявиха, че смятат и двете нарушения за случайни.

Двете Кореи остават технически във война, тъй като конфликтът от 1950-1953 г. завършва с примирие, а не с мирен договор, а демилитаризираната зона и линията на контрол, разделяща полуострова, са едни от най-силно минираните места в света.

"Десетки севернокорейски войници пресякоха военната демаркационна линия днес... и се оттеглиха на север след предупредителни изстрели", заяви служител на южнокорейската армия.

Севернокорейците са работили по създаването на "неплодородна земя" и са поставяли мини по границата, заяви служител от командването, но в крайна сметка са "претърпели множество ранявания от многократни инциденти с експлозии на мини по време на работата си".

Въпреки това севернокорейските военни "изглежда безразсъдно продължават с операциите", каза служителят. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон