Дават над 3 млн. лева за ремонт на три храма и още толкова за пътя до Зографския манастир

На снимката: храм-паметник “Св. Рождество Христово” в Шипка

Министерски съвет обяви решението си за финансирането в четвъртък сутрин.

Служебното правителство на Димитър Главчев отпуска над 6 милиона лева за ремонтни дейности и реставрация на три български храма и оправяне на пътя, водещ до българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора.

Близо 3,3 милиона лева се отпускат за ремонт, реставрация и възстановяване на храм „Св. Кирил и Методий“ в град Свищов. За него са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник „Св. Рождество Христово“ при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм „Рождество Богородично“ в село Гигинци, община Брезник, се предоставят 74 000 лева.

Допълнително 3 милиона лева се отпускат, за да могат да започнат ремонтните дейности на пътя от пристанището до манастира „Св. Вмч. Георги Зограф” на Атон.

Общата сума, която е необходима за ремонта на пътя, възлиза на около 10 милиона лева, като се предвижда средствата да бъдат отпускани поетапно.

БГНЕС припомня, че "Свети Георги Зограф" е един от най-големите манастири на Света гора и стои на 9-о място в йерархията на светогорските манастири. Манастирът води началото си около периода в края на IX и началото на X век. Най-ранният документ за съществуването му е датиран от 980 година. Според преданието той е основан от трима братя – Мойсей, Аарон и Йоан Селима от Охрид през 919 година. През тази епоха отшелничеството по българските земи вече има практика и традиции и е дало на света такъв велик светец като преподобни Йоан Рилски. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон