Даниел Лорер: До 14.12.2021 не може да има решение с РСМ, икономиката е водеща

Спорът за историята между двете страни е дълбок, защото нас ни свързват столетия обща история. Ще изнесем преговорите и в икономическата плоскост да гледаме към бъдеще, а не само към миналото между нашите два народа.

Това каза Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" по повод на споровете между България и Република Северна Македония.

"В нашата програма, която ние вече сме публикували, ние сме разкали как искаме да текат преговорите с РС Македония от тук нататък. За нас е много важно да виждаме целите Балкани, като един голям регион от 65 млн. души, и в този смисъл колкото е важна историята, която споделяме с РСМ, толкова е важно и настоящето и бъдещето. В бъдещите преговорни процеси ще акцентираме не само върху историята, но и върху бъдещите икономически проекти, които може да имаме заедно. И така РСМ и целите Балкани да станат едно много по-добро място за живеене", каза той пред бТВ Радио.

На въпроса "дали смята да прекрати спора за историята" Лорер отговори: Спорът за историята между двете страни е дълбок, защото нас ни свързват столетия обща история, не бих го нарекъл прекратяване, но заедно с това ще изнесем преговорите и в икономическата плоскост да гледаме към бъдеще, а не само към миналото между нашите два народа. Малцинства не е подходящата дума, както за България, така и за РСМ. Там говорим за македонски българи и отстояването на техните права и отстояването на техните права за нас е от първостепенна важност, за което има разбиране и от двете страни. Предстоят преговори и да изясним на базата на факти, не на спекулации, доколко тези права са били накърнени, да говорим с представители на македонските българи и да сформираме една обща позиция и да може да вървим напред заедно.

По отношение на историята той каза следното: Този въпрос предстои да бъде изчистен, но това ще се случва успоредно с икономическата програма. На нас ни се струва, че ако оставим единствено историята да движи преговорите занапред, това няма да даде достатъчно добър резултат и за двете страни. Ще отворим и допълнителни дискусии относно икономическия напредък между двете страни. А историческата дискусия ще се движи успоредно с това и двете страни да бъдат удовлетворени. До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва и трябва да намерим нова формула.

Националният интерес на България ние виждаме като на държава, която е богата и социално справедлива и същевременно е заобиколена от богати и социално справедливи съседи. Не само за РСМ, но и за Албания и останалите страни от региона, този път е към ЕС. За нас е изключително важно това да е ясно. Ние искаме РСМ когато влезе в този процес, ние да имаме комфорта, че това ще се случва без правата на македонските българи да бъдат накърнени. Да има една икономическа програма за развитие между двете страни, която ще даде едно изключително благоденствие и ние имаме доста конкретни планове как това да се случи, каза Даниел Лорер.

На въпроса дали представители от ПП са водили преговори с представители от РСМ с цел разрешаване на споровете между двете страни Лорер каза следното: Не, не сме водили, защото ние сме фокусирани изключително върху България в момента. Току що преминаха изборите. Нашият 100-процентов фокус е върху България. Сформирането на експертните групи, които предстои да бъдат ангажирани в процеса на договаряне на коалиционното споразумение, защото имаме изключително големи амбиции това коалиционно споразумение да е много детайлно и да предначертае една сериозна реформа, но и едно много положително бъдеще за нашата страна. Въпросът с РСМ не е от първостепенна важност за нас в този момент. Неговият ред ще дойде скоро. Първата ни грижа е България.

На въпроса дали той ще бъде новият министър на външните работи както очаква специалният пратеник на Скопие Владо Бучковски Даниел Лорер каза следното: Това е един от важните принципи, които искаме да имаме в следващото управление на България, да работим с проверени факти. Моето усещане е, че г-н Бучковски по-скоро е коментирал предишно изявление на Кирил Петков и в този смисъл последните неща, които се отпечатаха в нашата преса разгарят една тема, която не е дотам правилно представена. Бучковски цитира Кирил Петков. Ние очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всичко това предстои да се финализира в резултат на коалиционните преговори, които предстоят в близките седмици. Няма да отговоря с "Да" или "Не". Коментари от РСМ, които коментират наши предишни изказвания, не би трябвало да повлияят на решенията у нас. За нас е важно хората, които изпълняват тези задачи да имат необходимите компетенции. Това нещо го заявихме не еднократно, не само във външната политика, но и в останалите ресори на правителството.

По отношение на бъдещата работа на историческата комисия Лорер каза следното. Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена, в този процес. Спорът е дълбок. Ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история, тези дискусии трябва да извървят своя път, така се случва между всички съседски народи на Балканите. Няма начин това да е единственият път за разговори между нас и тях.

На въпроса дали е възможно намирането на решение до 14 декември когато ще се проведе срещата на върха на ЕС. Лорер каза, че това "е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение".

На въпроса дали темата РСМ може да се укаже една от най-сложните при преговорите с коалиционните партньори той отговори по следния начин: Не вярвам. В крайна сметка темата България за нас е многократно по-важна и смятам, че на нея ще бъде отделено огромно внимание по време на тези коалиционни преговори, защото всички знаем къде се намира България след последните 10-на години корупционно управление .

"Продължаването на тази промяна ще бъде фокусът на всички, които са ангажирани в тази коалиция", каза още Даниел Лорер. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон