Да, България подкрепят ПП-ДБ да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение Да, България реши да работи за постигане на единна и трайна позиция на ПП-ДБ по отношение на формулата за управление на страната и да предложи на партньорите от ПП-ДБ да обсъдят съвместно решения за трети мандат в 50-ото НС.

Това се казва в позиция на партията след решението на Националния й съвет.

Условието на Да, България, е коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да се ангажира с усилия за получаване и/или реализиране на трети мандат в 50-ото НС единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела “Пеевски”, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република, се казва в решението.

Особено следва да се има предвид, че основна задача е освобождаване на върховете на съдебната власт от досегашните влияния върху нея чрез избор на нова парламентарна квота във ВСС и ВПС и нов състав на ИВСС, което изисква мнозинство от ⅔. Мнозинство от ⅔ изисква и изборът на състав на КПК; 2. Да се разработи и обяви план за консултации с останалите политически сили за съставяне и приемане на декларация на Народното събрание “За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите”, която да ангажира отговорността на политическите сили с: Завършване на съдебната реформа чрез приемане на нов Закон за съдебната власт,основан на принципните положения в проекта на министър Славов (оценен положително и изцяло подкрепен от Комитета на министрите на СЕ и избор на парламентарна квота във ВСС, ВПС и съставна ИВСС, свободни от нерегламентирани влияния и пригодни да реформират и изчистят от корупция органите на съдебната власт;

Попълване на ключови регулатори чрез процедурата от проекта за Споразумение от март т.г.; Реформа на службите за премахване на нерегламентираните влияния върху тях и въвеждане на ефективен демократичен контрол; Реформа на Изборния кодекс и Закона за политическите партии за укрепване доверието към изборния процес.3. Ако на база тази декларация бъде установено наличие на мнозинство за реформи, да бъде приет и обявен план за преговори за споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат (само реализирането на горните реформи) и за ограничен срок (9-12месеца), като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация. След одобряване на този план ПП-ДБ може да вземе окончателно решение по отношение подкрепа за излъчване на правителство с третия мандат, посочват от Да, България.

Ако 50-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, горното да се превърне в траен модел за ангажирането с отговорност за управлението на страната отстрана на ПП-ДБ по формулата “подкрепа срещу реформи”, призовават от партията.

Също така призовават да започне преговори с ПП и ДСБ по приетата на предходното заседание на Националния съвет преговорна рамка за надграждане на коалиционната формула. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон