ЦИК: На всяка отпечатана от машините бюлетина ще бъде изписан хеш кодът

Росица Матева

Избирателят ще има възможност при желание да свери, че изписаният върху машинните бюлетини хеш код съответства на този, който е поставен в изборното помещение.

Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

До изборите на 9 юни остават 12 дни, каза Матева и добави, че подготовката върви нормално и в срок.

По-рано днес беше направена публична демонстрация на софтуера, с който ще се обработват данните от гласуването в изборите за членове на ЕП и на народни представители.

„Тази демонстрация беше направена от „Информационно обслужване“, които съгласно Изборния кодекс и решенията на ЦИК са обявени за изпълнител на тази дейност“, добави Матева.

В събота, на 25 май, съобщи тя, е извършено доверено изграждане на изходния код на софтуера, който ще бъде инсталиран върху машините за гласуване. „Довереното изграждане беше извършено в помещение, осигурено от Министерство на електронното управление“, допълни говорителят на ЦИК.

Матева съобщи, че като резултат от това доверено изграждане е генериран хеш код, който ще се изписва на системните разписки, които следва секционните избирателни комисии да отпечатат в началото на изборния ден и да поставят на видно място в изборното помещение.

На всяка една отпечатана от машините бюлетина ще бъде изписан също този хеш код, като избирателят ще има възможност при желание да свери, че изписаният върху машинните бюлетини хеш код съответства на този, който е поставен в изборното помещение. „ЦИК ще изпрати данните за този хеш код на всяка СИК отново за сравнение в началото на изборния ден, когато се разпечата системната разписка, да се удостовери, че се отпечатва системна разписка от софтуер, който е удостоверен“, каза още Матева.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че след довереното изграждане, МЕ, Българския институт по метеорология и Българския институт по стандартизация са подписали решението, с което са удостоверили съответствието на доставения тип техническо устройство за гласуване и на софтуера, като в решението се съдържа и този хеш код, който е получен вследствие на довереното изграждане.

„Подготвят се машините за гласуване извън страната, като от тези 245 машини, с които ще се гласува извън страната, с 94 машини ще се гласува и за двата вида избори, а със 151 ще се гласува само за Народно събрание, така че трябва да бъдат инсталирани по този начин машините“, обясни Матева и добави, че в следващите дни машините за гласуване ще бъдат предадени на МВнР, за да започне транспортирането им до СИК извън страната.

ЦИК е назначила и съставите на всички 769 СИК извън страната. „Предстои да се публикува решението на страницата на ЦИК, тъй както това са над 5 хиляди членове на СИК и трябва да бъдат обезличени личните им данни, за да бъде публикуван списъкът с имената и секциите, в които са назначени като приложение към решението“, уточни Матева.

Избирателите с трайни увреждания, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна СИК до 3 юни, ако има назначена такава в населеното място, където се намират и имат право да гласуват.

Утре общинските администрации ще публикуват списъците на заличените лица. „Препоръчвам избирателите да проверят тези списъци и ако установят, че фигурират в тях, а смятат, че това се дължи на грешка, могат да подадат заявление за отстраняване на тази грешка до общинските администрации в срок до 1 юни“, каза още Матева.

Относно взетото вчера от ЦИК решението за премахване на билбордове на територията на София-град и Пловдив, които са част от предизборната кампания на една от политическите формации, Матева обясни, че решението на ЦИК е те да бъдат „незабавно премахнати“, но дали са премахнати вече могат да отговорят областните управители на София-град и Пловдив.

„Прието е, че е установено нарушение. Все още не е наложена санкция, предстои да бъде издаден акт. След като разгледа и жалбата, и депозирания към нея доказателствен материал, ЦИК прие, че има нарушение на добрите нрави, както и на формата на агитация, тъй като предизборната кампания изисква да няма призив за неподкрепа“, отбеляза тя и посочи, че размерът на санкцията е между 2 и 5 хил. лв.

Говорителят на ЦИК заключи, че очакванията са резултатите от двата вида избори да бъдат обработени в срок. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон