ЦАХАЛ призова за евакуацията на град Газа

На 10 юли израелската армия пусна хиляди листовки над град Газа, в които призовава всички жители да избягат от тежката офанзива, която разтърси главния град на обсадената палестинска територия.

На 10 юли израелската армия пусна хиляди листовки над град Газа, в които призовава всички жители да избягат от тежката офанзива, която разтърси главния град на обсадената палестинска територия, предаде АФП.

В листовките, адресирани до всички в град Газа, се посочват определени маршрути за бягство на юг. Предупреждава се, че градската зона, в която преди това са живели повече от половин милион души, ще остане опасна зона на сражения.

Предупреждението последва три частични заповеди за евакуация и дойде в момент, когато израелските войски, подкрепени от танкове и самолети, се сражават с бойците на Хамас и „Ислямски джихад“ в най-тежките бойни операции, които градът е виждал от месеци.

При една от операциите армията съобщи, че е убила бойци и е открила оръжия в отдавна освободената централа на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA.

На други места в Газа смъртоносни удари засегнаха четири училища, използвани като убежища, в рамките на четири дни, което предизвика международно възмущение.

Засилването на сраженията и преместването на хора дойде в момент, когато Катар, който е посредник, трябваше да възобнови преговорите за сключване на примирие и освобождаване на заложници.

Израелска делегация, водена от ръководителя на Мосад Давид Барнеа, пристигна в Доха за разговорите, съобщи анонимен източник, запознат с преговорите.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс също се очакваше в катарската столица, след като на 9 юли проведе разговори в Кайро.

Последните боеве в Газа са довели до разселването на 350 000 цивилни, заяви ръководителят на UNRWA Филип Лазарини, който говори преди последното хвърляне на листовки.

Той заяви, че „в Газа няма абсолютно никакво безопасно място“.

Една от жените, която носи оскъдните си вещи през бомбардираната пустош, Нимр ал-Джамал, заяви, че това е 12-ият път, в който семейството ѝ трябва да бяга.

„Колко пъти можем да изтърпим това? Хиляда пъти? Къде ще се озовем“, добави тя.

Хамас, чието нападение на 7 октомври започна войната, обвини израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че ескалира боевете, за да провали последните преговори за прекратяване на огъня.

Въоръженото крило на ислямистката групировка тази седмица заяви, че възобновените сражения в град Газа са най-интензивните от месеци, а смъртоносните удари са нанесени и на други места на територията.

Израелските военни казаха, че са елиминирали палестинските бойци, действащи от вътрешността на централата на UNRWA в града, и са открили голямо количество оръжия в нея.

Ръководителят на комуникациите на агенцията на ООН Джулиет Тума коментира, че е „трудно да се разбере дали в сградата са се укривали хора, тъй като нямаме редовен достъп до град Газа“. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон