Валери Божинов: Как ще спрем Душан Влахович? Със снайпер!

Валери Божинов даде интервю пред сръбското радио В92. Повод да бъде потърсен от западните си съседи бе най-вече жребия за квалификациите за Евро 2024 в Германия, който събра България и Сърбия. В групата са още Черна гора, Литва и Унгария.

- Какво мислиш за жребия за Евро 2024, който събра Сърбия и България в една група?

- Много съм доволен от жребия по две причини. А те са, че България ще играе срещу Сърбия и Черна гора. Имам много приятели в Белград, където играх, обичам Партизан. Уважавам обаче и феновете на Звезда, колкото и моите "гробари". В Черна гора Мирко Вучинич е помощник треньор, а той ми е приятел от много време, от Лече, където играхме заедно. Щастлив съм, че ще се видя с много стари приятели.

- Как виждате Сърбия?

- Един от най-добрите отбори в Европа и има сериозен шанс да направи удар на Световното първенство в Катар. Заслужава голямо уважение заради играчите, които има, формата им, както и г-н Пикси (б.р. Драган Стойкович), който е страхотен треньор. Неговият почерк се вижда от играта. Сърбия е фаворит в групата, но само на хартия. Докрай класирането няма да е сигурно. Бих искал Сърбия, Черна гора и България да отидат на европейското, но това е невъзможно. Но, дай Боже, Сърбия и България да се класират.

- Какво е мнението ви за Кръстаич като селекционер на България?

- Страхотно, феноменално. Имам отлични отношения с него. Говорихме преди да дойде тук, в България, срещнахме се. Той ми каза: "Валери, не мога да открия топлата вода". Има око за млади играчи, показа го в Сърбия, а сега и в България. За него не беше проблем да потърси и да повика играчи, които никога не са били в националния отбор. Някои дори не играят редовно в клубовете си. Кръстаич обаче имаше нужда от футболисти, които бягат и се борят, които са компактни и агресивни, които работят и в двете фази на играта. Да, няма това, с което разполага Сърбия, но пък има много млади играчи. Търси дисциплина и отношение към фланелката с герба на България.

- Каква рецепта бихте му дали, за да спре България офанзивни играчи като Александър Митрович, Душан Влахович, Душан Тадич...?

- Как ще ги спрем? Със снайпер! Лесно е, вземаш снайпера и удряш. Вижте, за моите сънародници ще бъде чест да излязат срещу такива играчи. Ако зависеше от мен - виках снайперист, но не зависи. А сега сериозно - излизаш и даваш най-доброто от себе си. И каквото се случи. Накрая разменяш фланелката с някого от тях и я слагаш във витрината у дома.

- Какво ще направи Сърбия на световното първенство в Катар?

- Нямам дилема - полуфинал! Да, да, точно така - до полуфиналите. Няма нищо странно. Според мен това, което показва Сърбия, отношението към фланелката, формата на всички играчи... Ако всички са здрави, с тази енергия, единството, компактността и дисциплината, наистина ги виждам на полуфиналите. Искрено го желая, защото и сръбският народ го заслужава. С цялото си сърце ще викам за Сърбия.

- Саша Илич?

- Преди малко говорихме. Саша е страхотен джентълмен. Те играха преди няколко дни срещу Лудогорец, загубиха с 2:1. Гледах мача, неговият ЦСКА беше отличен, но загубиха и Саша беше много разочарован. Той ми каза: "Хвърлихме се за нищо, Валери, играхме добре, но загубихме". Опитах се да го утеша, така трябва да играе ЦСКА срещу грандовете на българския футбол. Ще се оправи, да гледа напред. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон