Бойко Борисов: Правителство ще има - експертно с премиер от ГЕРБ

Ще излъча преговорен екип. Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева – от понеделник ще поканим всички лидери – едната тема е правителство, другата е парламент.

Ще излъча преговорен екип. Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева – от понеделник ще поканим всички лидери – едната тема е правителство, другата е парламент.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първа официална пресконференция в централата на партията след изборите в неделя, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов предупреди, че не е време за ултимативно говорене и сърдити. Време е за държавата, каза той.

Светът е пред голяма война, ако не се намери решение от големите сили. Сега е време за мъдри мъже и жени. Аз съм за парламент, правителство, президентство - по общите национални въпроси да имат разбирателство, отбеляза Борисов.

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да може да успокоим възможностите за преговори, заяви още Бойко Борисов и уточни, че бъдещият кабинет трябва да е доминиран от ГЕРБ, особено премиер, външен министър и отбрана. Той бе категоричен, че Мария Габриел няма да участва в кабинета.

Единственият шанс е всеки да превъзмогне егото си и се състави експертен кабинет, каза още Борисов.

Правителство може да се състави единствено с първия мандат. Другото е избори през есента, заяви лидерът на ГЕРБ.

В коалиция с ДПС не влизам - с тях съм работил добре. Ако намерим други такива съратници, правителство ще има.

Борисов каза, че "съжалява за Христо Иванов" - предедателят на "Да, България" подаде оставка и се отказа от депутатското място заради изборния резултат.

С ПП-ДБ не можем да направим правителство вече, аритметично не излизат сметките. С БСП няма какво да разговаряме, Нинова каза, че не иска. ДПС са втори, ще говорим с тях. С "Възраждане" може да се говори по парламентарни въпроси и участие в комисии. ИТН гласуваше с нас и ПП-ДБ, но сега техният лидер ще прецени как да действа. Отговорността е на всички, затова с всички трябва да има диалог, заяви Борисов.

Експертно правителство не може да работи в коалиционен формат, но ако се разчертае рамка и политики - сме готови да работим, отговори Борисов на въпрос. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон