Белград пуска филм за "българските зверства и българизирането на сърбите"

Документален филм за "българския окупатор" е връхната точка в примитивната антибългарска кампания, дирижирана от Белград, предаде репортер на БГНЕС.

Скоро предстои премиерата на "Дълбока долина". Проектът е подкрепен лично от авторитарния сръбски президент Александър Вучич.

Филмът още в самото начало е изпълнен с ужасяващи кадри, скелети и черепи.

"Филмът хвърля светлина върху ужасните престъпления, извършени срещу сръбския народ по време на българската окупация през Първата световна война", според неговите създатели.
Сръбският патриарх Порфирий и верен съюзник на държавния глава от месеци лично подкрепя историческата фалшификация, наречена „Сурдулишки мъченици“.
Сръбската православна църка има дейно участие и в предстоящата премиера. Режисьор на филма е историкът Джордже Боянич с подкрепата на дякон Деян Йованович и Бобан Коцев, известен радиоводещ на Гласът на нишката епархия.
"По време на българската окупация от 1915 до 1918 г. Сурдулица става място на безпрецедентни престъпления срещу сръбското цивилно население. Българските окупатори се опитват да заличат всяка следа от сръбската идентичност, извършвайки системна българизация на сърбите", твърди Боянич.
БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.
В началото на март тази година в Сурдулица, под председателството на владиката Пахомий и в присъствието на държавните секретари Миомир Джорджевич, Драган Стеванович и Деян Антич, висши военни офицери, местната власт и граждански сдружения, се проведе заседание на Изпълнителния съвет за отбелязване на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“.
Честванията бяха под патронажа на Александър Вучич.
Белград проведе или ще проведе серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика.
Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за "българските престъпления и окупация", с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон