Байдън не страда от Паркинсон

Белият дом отговори на въпросите за психическата годност на Джо Байдън, като президентът на САЩ заяви на разтревожените си колеги демократи, че е време да се сложи край на критиките, и призова съмняващите се в партията да го предизвикат.

На напрегната пресконференция говорителката на президента отхвърли предположенията, че той може да страда от неразкрито заболяване.

Самият 81-годишен Байдън предприе необичайната стъпка да се обади в сутрешното предаване на MSNBC, като заяви: „Никъде няма да ходя“.

Въпросите за неговата психическа пригодност се засилиха след слабото представяне в дебатите срещу Доналд Тръмп на 27 юни, отбелязва Би Би Си.

Малко вероятно е вниманието към него да намалее тази седмица, тъй като той е домакин на среща на върха във Вашингтон на лидерите на страните от НАТО.

На ежедневната пресконференция в понеделник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отхвърли спекулациите, че Байдън се лекува от болестта на Паркинсон, която може да причини скованост на движенията и неясен говор.

„Лекувал ли се е президентът от Паркинсон?“, каза тя. „Не. Дали се лекува от Паркинсон? Не.“

Експерт по болестта на Паркинсон от Националния военен медицински център „Уолтър Рийд“ край Вашингтон е посетил Белия дом осем пъти от миналата година насам, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Но данните на Белия дом показват, че същият лекар е направил редица посещения и по време на управлението на Обама в периода 2012-2016 г.

Жан-Пиер не пожела да коментира въпроса, като се позова на необходимостта от защита на личния живот на лекаря и на съображения за сигурност.

Президентът се обади в програма „Сутрешен Джо“ на MSNBC, като хвърли ръкавицата към критиците да „ме предизвикат на конференцията“ следващия месец или да се обединят зад него срещу Тръмп.

В писмо, изпратено до демократите в Конгреса също в понеделник, Байдън заяви, че „не би се кандидатирал отново, ако не вярвах абсолютно“, че може да победи Тръмп, републиканския претендент на изборите през ноември.

В писмото на Байдън се казва, че той е „чул опасенията, които хората имат“, и „не е сляп за тях“, но че избирателите на демократите в първичните избори са „говорили ясно и категорично“, че той трябва да бъде кандидатът на партията.

„Нима сега просто ще кажем, че този процес не е имал значение?“, се казва в писмото. „Че гласоподавателите нямат думата... Отказвам да направя това. Как можем да отстояваме демокрацията в нашата страна, ако я игнорираме в собствената си партия? Не мога да направя това. Няма да го направя.“

Това се случва ден, след като лидерът на демократичното малцинство в Камарата на представителите Хаким Джефрис проведе групов разговор, в който четирима конгресмени изрично призоваха Байдън да се оттегли, според американските информационни агенции.

Към квартета се присъединиха и други лица, които изразиха загриженост относно годността на Байдън да изпълнява длъжността след слабото му представяне в дебатите, но не поискаха президентът да се оттегли от надпреварата.

Джери Надлър от Ню Йорк, Марк Такано от Калифорния и Адам Смит от щата Вашингтон са заявили, че Байдън трябва да се оттегли, съобщават множество медии, като се позовават на хора, участвали в разговора, или на запознати с това, което е било казано.

Джо Морел от Ню Йорк добави своя глас, според CBS и „Ню Йорк Таймс“, но по други данни четвъртият човек е бил Джим Хаймс.

Адам Смит публично призова Байдън да се оттегли, като в изявлението си заяви, че „американският народ даде ясно да се разбере, че вече не вижда в него надежден кандидат, който да служи още четири години като президент“.

Други участници в разговора изразиха загриженост за изборните шансове на Байдън срещу Тръмп.

Миналата седмица Лойд Догет от Тексас стана първият демократ в Конгреса, който призова Байдън да се оттегли.

78-годишният Тръмп се подигра на Байдън по време на дебата, като миналата седмица нарече съперника си „счупен“. Съюзниците на Байдън изразиха раздразнението си от медийните критики, на които е подложен, докато републиканският му претендент наскоро беше осъден по дело за пари за подкуп в Ню Йорк.

На фона на нарастващите спекулации относно кандидатурата на Байдън през ноември, мислите на някои демократи се насочиха към това кой би могъл да го замести.

Някои членове на партията се обединиха около вицепрезидента Камала Харис, която е съотборничка на Байдън през ноември.

Тръмп предположи, че вицепрезидентът ще бъде „по-добър“ от Байдън, но все пак „жалък“.

По време на две интервюта миналата седмица Байдън призна, че е „провалил“ дебата, но по-късно се зарече, че само „Всемогъщият Господ“ може да го убеди да прекрати опита си да спечели отново Белия дом. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон