Байдън и Тръмп се изправят един срещу друг в първия президентски дебат

Президентът на САЩ Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп ще се изправят един срещу друг в първия президентски дебат преди американските избори през 2024 г.

Дебатът, организиран от Си Ен Ен, ще започне утре сутрин в 04:00 ч. българско време в Атланта.

Ето и подробностите:

В дебата ще участват само двамата основни кандидати - Байдън и Тръмп. Микрофоните и на двамата ще бъдат заглушени, освен когато е техен ред да говорят.

Всички кандидати, които не представляват Демократическата или Републиканската партия, включително Робърт Ф. Кенеди-младши, не успяха да се класират за дебатите до крайния срок, определен от телевизията на 20 юни. Кенеди не успя да изпълни изискванията за достъп до гласуване и за провеждане на анкета, определени от Си Ен Ен.

Кандидатите трябваше да получат поне 15% подкрепа в четири национални проучвания и да бъдат включени в избирателните списъци в достатъчно щати, за да могат да спечелят 270 гласа в Избирателната колегия - прагът за спечелване на президентския пост.

Екипите на Байдън и Тръмп имаха общ интерес да не допуснат Кенеди до сцената на дебатите, тъй като независимият кандидат се опитва да привлече подкрепата на техните избиратели и в крайна сметка може да окаже влияние в щатите, в които се водят битки. Кампанията на Кенеди обяви, че ще организира свой собствен "дебат" по същото време, когато ще се проведе срещата между Байдън и Тръмп.

Кой ще модерира първия президентски дебат през 2024 г.?

Модератори са Джейк Тапър и Дана Баш от Си Ен Ен. Телевизията заяви, че модераторите "ще използват всички инструменти, с които разполагат, за да наложат спазване на времето и да гарантират цивилизована дискусия".

В студиото няма да има публика, "за да се гарантира, че кандидатите могат да използват максимално времето, отделено за дебата". Не е ясно какви ще бъдат конкретните теми, но със сигурност сигурността на границите и миграцията ще бъдат основен акцент. Дебатът ще продължи 90 минути и ще включва две рекламни паузи.

На служителите от двата екипа не е позволено да контактуват с кандидатите по време на почивките, съобщиха от Си Ен Ен. Това ще попречи на президента и бившия президент да получат обратна връзка от помощниците си.

Байдън и Тръмп се съгласиха на още един дебат, който ще бъде организиран от Ей Би Си нюз на 10 септември.

Вицепрезидентският дебат може да се проведе на 23 юли или на 13 август. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон