Бардела оглавява нова крайнодясна група в Европейския парламент

Лидерът на френския крайно десен Национален сбор Жордан Бардела ще оглави нова дясна група в Европейския парламент – „Патриоти за Европа“, съобщава Би Би Си.

Новината идва ден след като партията на Бардела загуби втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция.

В следизборна реч в неделя вечер той обяви, че членовете на Национален сбор в Европейския парламент (ЕП) ще се присъединят към "голяма група", която ще повлияе на „баланса на силите в Европа, отхвърляйки потока от мигранти, наказателната екология и изземването на нашия суверенитет“.

Бардела заяви днес, че „Патриоти за Европа“ представляват „надежда за десетките милиони граждани на европейските държави, които ценят своята идентичност, своя суверенитет и своята свобода“.

Той също така обеща „да работим заедно, за да превземем отново нашите институции и да преориентираме политиките, така че да служат на нашите нации и народи“.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, Херберт Кикъл от крайнодясната австрийска Партия на свободата и Андрей Бабиш, лидер на популистката чешка партия „АНО 2011“, обявиха създаването на алианса „Патриоти за Европа“ миналия месец.

Орбан заяви, че те са подписали „патриотичен манифест“, в който обещават „мир, сигурност и развитие“ вместо „войната, миграцията и застоя“, донесени от „брюкселския елит“.

В рамките на една седмица партии от десницата и крайната десница в 12 европейски държави заявиха, че ще се присъединят към групата, включително португалската Chega, испанската Vox, холандската Партия на свободата на Геерт Вилдерс, Датската народна партия и Vlaams Belang от Белгия.

Тази сутрин към групата се присъединиха и Национален сбор и италианската дяснопопулистка партия "Лига", с което общият брой на членовете на групата достигна 84.

Повечето от тези партии принадлежаха към групата „Идентичност и демокрация“ (ИД), която сега вероятно ще престане да съществува.

С 30 евродепутати контингентът на Национален сбор на Бардела ще бъде най-големият в групата на Патриотите.

Сега алиансът е третият по големина в Европейския парламент след дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристката Група на социалистите и демократите (С&Д).

В групата на „Патриоти за Европа“ не участват партията „Италиански братя“ на италианския министър-председател Джорджия Мелони, която е част от алианса на Европейските консерватори и реформисти, както и германската партия „Алтернатива за Германия“, която остана без политическо семейство след поредица от скандали по-рано тази година.

Председателят на белгийската крайнодясна партия Vlaams Belang Том Ван Грикен заяви, че „десните, патриотични и националистически партии“, които съставляват Патриотичния алианс, имат „повече общи неща, отколкото тези, които ни разделят“.

Въпреки това, партиите се различават в някои ключови области - особено по отношение на позицията им за НАТО и за подкрепата на ЕС за Украйна.

Европейските избори се проведоха на 9 юни и донесоха победи за крайно десните и националистическите партии, въпреки че дясноцентристката партия също се представи добре, като запази позицията си на най-голяма група и успя да спечели места.

Национален сбор беше един от успешните примери на 9 юни. Тя спечели повече от 30 % от гласовете, което е два пъти повече от центристката партия „Ренесанс“ на френския президент Еманюел Макрон.

Това подтикна Макрон да свика извънредни парламентарни избори. Макар че RN излезе начело на първия тур на 30 юни, тя загуби от лявата коалиция и от партията Макрон на втория тур, който се проведе на 7 юли. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон