Банкнотите с лика на крал Чарлз III влизат в обращение

Банкноти с лика на крал Чарлз III ще бъдат емитирани за първи път на 5 юни 2024 г. Лицето на краля ще се появи върху съществуващите дизайни на четирите банкноти (5, 10, 20 и 50 лири).

Полимерните банкноти, на които е изобразена Нейно покойно величество кралица Елизабет II, ще останат законно платежно средство. Новите банкноти ще бъдат отпечатани само за замяна на износените и за посрещане на евентуално цялостно нарастване на търсенето на банкноти. Този подход е в съответствие с указанията за свеждане до минимум екологичното и финансовото въздействие. Това означава, че обществеността ще започне да вижда новите банкноти на крал Чарлз III бавно и постепенно.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви:

„Много се радваме, че ще емитираме новите банкноти с крал Чарлз. Това е исторически момент, тъй като за първи път сменяме суверена върху нашите банкноти. Знаем, че парите в брой са важни за много хора, и се ангажираме да предоставяме банкноти толкова дълго, колкото обществото ги изисква. Пускането на тези нови банкноти в обращение е демонстрация на нашия ангажимент.“ | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон