Автентичен ритуал по розоварене събра десетки гости в Музея на розата в Казанлък, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Организатори на инициативата са Исторически музей „Искра" съвместно с местни читалища. Паралелно ритуалът се показва и в Етнографски комплекс „Кулата" и е част от Празника на розата. Първите за тази година ритуали бяха показани през миналата седмица, предстои такъв и на 1 юни.
Процесът на розоваренето често се е извършвал на самото розово поле непосредствено след розобера. Трудът е ръчен и няма как да бъде механизиран, а розовият цвят се бере много рано сутрин. Съотношението при розоварене е един килограм рози и четири килограма вода. Продуктът, който се получава при първата дестилация, е розова вода, а за да се добие розово масло, след изваряване на цялото количество розов цвят, трябва да се направи т.нар. преварка. Добитата розова вода се връща в казана, прави се двойна дестилация и продуктът, който излиза, е много по-силно концентрирана розова вода. Тя често се оставя в т.нар. флорентински съдове, които имат медна основа и завършват със стъклено гърло. Тъй като розовото масло е по-леко от водата, то се качва на повърхността, след което се отделя от розовата вода. От розовия цвят нищо не се изхвърля и дори свареният такъв служи за наторяване на полето, както и за направата на сладко от рози.
Освен трудоемкия процес, значение има и количеството розов цвят, необходим за направата на един килограм розово масло. В зависимост от сорта, то варира от три до седем тона за един килограм розово масло./БГНЕС