Арестуваните за шпионаж българи са се представяли за журналисти, за да следят цели в Лондон, Германия и Черна гора

Tриото българи, арестувани по подозрение в шпионаж в полза на Русия, са се представяли за журналисти, за да извършват наблюдение на цели в Лондон и Европа, съобщава „Дейли мейл“.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са сред петимата души, арестувани през февруари по силата на британския Закон за служебната тайна след обиски на имотите им в Лондон и Грейт Ярмът в Норфолк. МИ5 е предала разузнавателните данни на полицията.

Те са обвинени съгласно британския Закон за документите за самоличност в притежание на 19 фалшиви документа с "неправомерни намерения", между тях паспорти, лични карти и документи за Великобритания, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

По последни данни триото е обвинено и в това, че се е представяло за журналисти от американски телевизионни компании, след като Скотланд Ярд е открил фалшиви прес карти и служебни облекла на каналите Discovery и National Geographic, съобщава „Таймс“.

Предполага се, че операцията с фалшифициране на документи, която е имала за цел да следи цели в Лондон, Германия и Черна гора, е била ръководена от 45-годишния Русев от къща за гости в Норфолк. Твърди се, че разследващите са открили в стаята му оборудване за изготвяне на фалшиви документи.

Според „Телеграф“ българите, които чакат да бъдат изправени пред съда през следващата година, са имали връзки и с апартамент в северозападен Лондон, разположен на километър от военната база RAF Northolt. Базата често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

Тримата българи, на които са повдигнати обвинения в рамките на разследването за националната сигурност, са пребивавали във Великобритания от няколко години и са живели в различни предградия, като са работили на различни места.

Съобщава се, че Русев от Грейт Ярмът, Норфолк, има бизнес контакти в Русия. Според профила му в Linkedin той се е преместил в Обединеното кралство през 2009 г. и е работил на техническа длъжност в телекомуникационния сектор. На страницата се твърди също, че веднъж е консултирал българското министерство на енергетиката. Предполага се, че е бил арестуван в къща за гости на брега на морето, собственост на българска бизнесдама.

Съседи разказват, че полицията е издигнала палатка пред тризвездния хотел "Хейди" в Грейт Ярмът, когато Русев е бил задържан.

41-годишният Джамбазов и 31-годишната Иванова от Хароу, северозападен Лондон, ръководели обществена група, която помагала на българите да се интегрират в "културата и нормите" на британското общество. Съседи разказват, че двамата са били популярни личности на местно ниво и са раздавали торти и пайове на хората, живеещи наблизо. Двойката е работила и в избирателни комисии в столицата, които са помагали на българите, живеещи в чужбина, да гласуват в родината си. Според профилите им в социалните мрежи Джамбазов е работил като шофьор в болница, а Иванова се е описвала като лаборант в частен здравен бизнес.

Съседите казват, че "невзрачната" двойка изглежда е имала връзка и разказват за шока си, когато научили, че са арестувани.

31-годишният мъж и 29-годишната жена, и двамата от Лондон, продължават да се разследват.

Русев, Джамбазов и Иванова трябва да бъдат изправени пред съда за престъпленията, свързани със самоличността, в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили изявления по обвиненията.

Говорител на Скотланд ярд заяви: "На 8 февруари 2023 г. служители от Специализираните операции на Метрополитен арестуваха петима души по подозрение в престъпление по Закона за служебната тайна от 1911 г.

Говорител на Кралската прокурорска служба заяви: "Повдигнати са обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни намерения, в нарушение на Закона за документите за самоличност“.

Във вторник българското посолство в Лондон заяви, че не е било информирано, че трима негови граждани са били задържани по подозрение в шпионаж.

Великобритания засилва вниманието си към външните заплахи за сигурността и миналия месец прие нов закон за националната сигурност, чиято цел е да възпрепятства шпионажа и чуждестранната намеса чрез актуализирани инструменти и наказателни разпоредби. При приемането на закона правителството определи Русия като "най-сериозната заплаха" за своята сигурност.

Полицията повдигна обвинения на трима руснаци, за които твърди, че са офицери от военното разузнаване ГРУ, за опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. с военното нервнопаралитично вещество "Новичок". Двама от тях бяха обвинени през 2018 г., а третият - през 2021 г.

Миналата година ръководителят на британската вътрешна разузнавателна служба заяви, че повече от 400 заподозрени руски шпиони са били експулсирани от Европа.

Великобритания е един от най-силните поддръжници на Украйна след руската инвазия миналата година и наложи редица санкции на руски официални лица и олигарси. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон