АмЧам: България се нуждае от отговорно държавническо поведение

Американската търговска камара в България призова (АмЧам) за отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на нашето общество и бъдещето на България. Този призив се съдържа в отворено писмо до политическия елит, предаде БГНЕС.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото:

„Уважаеми народни представители и политически лидери,

С настоящото писмо се обръщаме към Вас с призив за отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на нашето общество и бъдещето на България. В този критичен момент за страната ни, отговорността за вземане на правилните решения е в ръцете на всички Вас, които представлявате волята на народа.

България е част от Европейския съюз и НАТО – организации, които отстояват принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. В този контекст, бъдещето на страната ни е неразривно свързано с тези ценности и нашата постоянна ангажираност към тях.

Призоваваме за политически консенсус по следните теми:

1. Принципите на демокрацията и върховенството на правото:

Необходимо е да се укрепи правовата държава, като се гарантира независимостта на съдебната система и ефективността на институциите.

Трябва да се работи за намаляване на корупцията и за повишаване на прозрачността и ефективността в управлението на държавата.

2. Човешките права и свободи:

Защитата на основните права и свободи на всеки гражданин, в т.ч. на живот, собственост, инициатива и избор, трябва да бъде на първо място във всяко решение на Народното събрание и на изпълнителната власт.

Сигурността и благосъстоянието на всички социални групи трябва да бъдат приоритет.

3. Икономическо развитие и социална справедливост:

Време е да се фокусираме върху създаването на устойчива икономика, базирана на наука, иновации, която да осигурява стабилност и просперитет и която е още по-добре интегрирана в Трансатлантическата икономика и конкурентоспособна на глобалния пазар.

Полагане на целенасочени усилия за присъединяване на България към Еврозоната през 2025-та година, както и пълно присъединяване към Шенгенското пространство.

Социалната справедливост и равните възможности за всички граждани трябва да бъдат основни цели на всяка политика.

Призоваваме всички политически партии и лидери към диалог, конструктивност и поставяне на ясни цели при формирането на правителство. Бизнесът очаква стабилност и предвидимост, а това може да бъде постигнато само чрез общи усилия и компромис.

Уважаеми народни представители, съдбата на България е във Вашите ръце. Призоваваме Ви да бъдете отговорни и мъдри, за да осигурите едно по-добро бъдеще за нашите деца и за всички бъдещи поколения“, се казва в писмото на АмЧам. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон