6 сигнала са получени от началото на изборния ден в МВР

Към настоящия момент изборният ден протича в нормална и спокойна обстановка, предаде репортер на БГНЕС.

От страна на МВР е създадена организация за нормално протичане на изборния ден, за опазването на обществения ред, за противопожарна безопасност и недопускане на нарушения на избирателните права на гражданите, заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

Приблизително 16 000 служители на МВР взимат участие в изборния ден, като 15 600 са ангажирани с охраната на изборните места. Останалите са конфигурирани в групи, които ще участват при получаване на сигнали, свързани с купуване и продаване на гласове, поясни Кангалджиев.

Приблизително 11 800 са секциите, които ще бъдат охранявани. В изборните места няма да бъдат допускани граждани с огнестрелно оръжие и предмети, застрашаващи живота и здравето. Също така няма да бъдат допускани граждани с мобилни устройства, фотоапарати и други възпроизвеждащи вота на гражданите, отбеляза главният секретар.

От началото на изборния ден до настоящия момент има 6 сигнала за нарушения, постъпили в МВР, по които се реагира. Те са на различни места и се отнасят до нарушения на изборните права на гражданите. От началото на предизборната кампания до настоящия момент има регистрирани 99 досъдебни производства, като най-много от тях на територията на СДВР, следвани от Бургас и Варна, допълниха от МВР.

Всеки един гражданин има правото и възможността да подаде сигнал, когато констатира нарушения на изборните права, на денонощно откритата телефонна линия на МВР, както и на имейл адрес izbori@mvr.bg.

Създадена е организация всички структурни звена на дирекция „БДС“ да могат в днешния ден да работят от 8:30 ч. до 19:00 ч., с което ще бъде гарантирано правото на всеки един гражданин, който е изпаднал в хипотезата на изгубена, увредена или изтекла лична карта, да упражни правото си на глас, като му бъде издадена съответната декларация.

Продължава активното взаимодействие между прокуратурата, МВР и ДАНС за своевременното и законосъобразно проверяване на всички сигнали по отношение на нарушение на изборните права на гражданите. Тече и непрекъснат обмен на информация между ЦИК и подразделенията в страната, съобщи още Димитър Кангалджиев.

По отношение на гражданите, които летуват в Гърция и желаят да упражнят правото си на глас там, са създадени са всички условия от страна на България това да се осъществи. Трябва да се има предвид, че е нужно да се съобразим и с гръцката страна, уточни главният секретар. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон