449 млн. лв. е дефицитът във Фонда за електроенергийна сигурност

В настоящия регулаторен период – от 1 юли 2023 г. до момента, се наблюдава изключителен дефицит по отношение на приходите и разходите във Фонд СЕС.

Към днешна дата дефицитът на Фонд „Сигурност на електроенергийната система" (Фонд СЕС) е 449 милиона лева, като се очаква до края на регулаторния период той да достигне около 500 милиона лева.

Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, предаде репортер на БГНЕС.

На днешното заседание на Министерския съвет (МС) в качеството си на министър на енергетиката Малинов е внесъл доклад и е прието решение на МС по отношение на „предприемането на съответните мерки и действия във връзка с наличието на натрупан финансов дефицит във Фонд СЕС.

„Фонд СЕС е създаден, за да покрива разходите на обществения доставчик на електрическа енергия по отношение на битовите клиенти, както и за покриване на разходите на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници", подчерта енергийният министър, като уточни, че положителният финансов резултат през предходни години от създаването на фонда през периода 2021 – 2022 г. е използван за покриване на високите цени на електрическа енергия и природен газ, съответно по решение на МС и негови програми.

Малинов съобщи, че в настоящия регулаторен период – от 1 юли 2023 г. до момента, се наблюдава изключителен дефицит по отношение на приходите и разходите във Фонд СЕС.

„По информация от органа на управление на Фонд СЕС дефицитът към днешна дата е 449 милиона лева, като се очаква до края на регулаторния период той да достигне около 500 милиона лева", съобщи той.

В тази връзка и предвид доклада на енергийния министър, МС е взел решение, с което се предвижда определена процедура и съответни мерки в рамките на тази година, които следва да бъдат предприети, с единствената цел този натрупан дефицит или разходите, които е извършил фондът над приходната си част, да бъдат компенсирани от държавния бюджет.

„Това ще даде възможност на КЕВР при подготовка на ценовото решение за електрическата енергия за битовите потребители за следващия регулаторен период, а именно от 1 юли тази година, този дефицит да не трябва да бъде компенсиран чрез увеличение на цената за бита", обясни Малинов.

Служебният министър на енергетика е категоричен, че целият дефицит ще бъде покрит, но за да бъде установен размерът на дефицита, трябва да приключи регулаторният период. „Затова с акта на МС се задава допълнително задължение на фонда в срок до 30 юли да предостави конкретен анализ по отношение на точно натрупания дефицит към края на регулаторния период", каза още той.

След това се предвижда на база на този анализ министърът на енергетиката да предложи мерки за постановление на МС за покриване на този дефицит. „Като в настоящото решение на МС, което беше взето днес, категорично е подчертано, че тези разходи трябва да бъдат покрити в рамките на бюджетната 2024 г.", уточни още Малинов./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон