2 хеликоптера са закупени за спецотряда за въздушно наблюдение

След проведена обществена поръчка са закупени настоящите хеликоптери AGUSTA А109E Power и AGUSTA АW139.

През 2015 г. с европейско финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е изградена новата база на СОВН близо до Аерогара София. Това съобщава главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“.

54 години авиозвено в Министерството на вътрешните работи, от които 25 години в състава на ГД „Гранична полиция“ - „Специализиран отряд за въздушно наблюдение“.

Подготовката на част състава е извършена в кратки срокове в Италия във фирмата производител, а за нормативната база се доверихме на опита на Германската въздушна полиция.

Специализираният отряд осъществява въздушно наблюдение на държавната границата на Република България за противодействие на незаконната миграция.

Участвахме в специализирани полицейски операции за контрол на пътното движение, локализиране на наркотични насаждения - открихме над 200 тона марихуана, участвахме в търсенето на дрейфащи пакети с наркотични вещества в териториалните ни води на Черно море, търсихме изгубени и пострадали хора в планината, бяхме очите на пожарникарите, когато имаха нужда от нас да се локализират горски пожари.

Затова СОВН се гордее с авиоинженерите и авиомеханиците, с всеки човек от екипа, заявява още Златанов. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон