САЩ канят Азербайджан и Армения на срещата на върха на НАТО през юли

САЩ планират да поканят Армения и Азербайджан на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли, съобщи азербайджанската медия Turan.

Неназовани източници заявиха пред Turan, че срещата на върха може да улесни двустранните разговори по текущия мирен процес между двете страни и ще бъде "прекрасна възможност, която е твърде добра, за да бъде пропусната". 
Новината дойде в момент, когато помощник-държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън трябва да пристигне в Баку на 27 юни. Това ще бъде третото му пътуване до Южен Кавказ в рамките на два месеца.
"С президента на Азербайджан Илхам Алиев сме наясно, че сега е моментът да сключим мир", заяви О'Брайън на заседание на сенатската комисия преди пътуването.
През септември 2023 г. Азербайджан предприе успешна офанзива, за да си върне региона Нагорни Карабах, признат от международното право като азербайджанска територия, но де факто под контрола на самопровъзгласилата се етническа арменска република от началото на 90-те години на миналия век.
Оттогава насам се водят мирни преговори между Армения и Азербайджан, но все още не е постигнато окончателно заключение.
Нарастващите връзки между Армения и западни институции като НАТО също илюстрират промяната на руското влияние в региона.
Ереван дълго време разчиташе на Русия като на свой основен регионален съюзник. Отношенията между двете страни се влошиха, след като руските мироопазващи сили отказаха да действат както по време на Втората война в Нагорни Карабах през 2020 г., така и по време на азербайджанската офанзива през септември 2023 г.
Оттогава насам Армения открито се стреми да установи нови партньорства в областта на отбраната.
По-рано през юни арменският премиер Никол Пашинян обяви, че Армения ще се оттегли от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - военен съюз, състоящ се от Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан.
"Ние ще решим кога да напуснем. Няма да се върнем, няма друг начин", каза Пашинян. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон